Hlavní obsah

Lékaři na neonatologii operují nedonošence přímo na oddělení

Praha

V dnešní době dokážou lékaři zachránit předčasně narozená miminka s porodní hmotností i pod 500 gramů. V pražské porodnici U Apolináře na oddělení neonatologie umí „vypiplat“ i miminko narozené ve 22. týdnu těhotenství. Na oddělení jsou schopni totiž dítě i operovat, a to bez potřeby transportu, což by mohlo být pro nedonošence fatální.

Lékaři na neonatologii operují nedonošence přímo na oddělení.Video: Novinky

 
Článek

Na oddělení intenzivní a resuscitační péče Neonatologického oddělení Gynekologicko – porodnické kliniky VFN a 1.LF UK v Praze se ročně dostane zhruba 250 novorozenců.

Většinou se jedná o děti narozené přímo na klinice, ale občas pečují i o děti narozené v jiných porodnicích. Neonatologické oddělení apolinářské porodnice je pracovištěm nejvyššího typu a poskytuje vysoce specializovanou péči kriticky nemocným novorozencům z celé ČR.

Předčasně narozené děti

„Nejsou to jenom předčasně narozené děti, jsou to i donošená nebo jen lehce nezralá miminka, která potřebují intenzivní a resuscitační péči z jiných důvodů, ať už měla problémy okolo porodu, vrozenou infekci, vrozenou vadu, nebo nějaká jiná závažná, či dokonce život ohrožující onemocnění,“ vysvětlila Novinkám neonatoložka Tereza Lamberská.

Péče o předčasně narozené a kriticky nemocné novorozence není vždy krátkodobá, některé děti jsou zde dlouhé týdny i měsíce.

Miminek „do dlaně“ se ročně narodí 8,5 tisíce. Jejich rodiče se navzájem povzbuzují

Děti

Z větší části se ale na oddělení intenzivní a resuscitační péče starají o předčasně narozené děti. Některé z nich se narodily i před hranicí životaschopnosti, která je v České republice stanovena na 24. týden těhotenství.

„Porodnice U Apolináře je v rámci České republiky známá tím, že poskytuje péči i dětem narozeným před hranicí viability, ve 23. týdnu těhotenství. Výjimečně, pokud je příznivá situace, plod je v dobré kondici a rodiče si to přejí, tak jsme schopni zahájit péči i ve 22. týdnu těhotenství,“ dodává lékařka s tím, že bohužel ne vždy se podaří miminko zachránit. Ale pokusit se dítěti dát šanci na život a rodině naději na vlastní dítě, se snaží vždy, pokud to okolnosti umožní.

Náročné operace přímo na místě

Novinky na oddělení natáčely zrovna ve chvíli, kdy probíhal u jednoho z miminek náročný operační výkon. Miminko mělo krvácení do mozkových komor.

Foto: Novinky

U Apolináře zachraňují miminka narozená už ve 22. týdnu těhotenství.

„Při této komplikaci, pokud dojde k městnání mozkomíšního moku v komorovém systému, tak je potřeba mozku nemocného ulevit a pravidelně odčerpávat mozkomíšní mok. Proto u dítěte pravidelně provádíme sterilní výkon, kdy se z mozkového prostoru odebírá mozkomíšní mok,“ vysvětlila Lamberská.

Výskyt krvácení do mozkových komor se v posledních letech naštěstí podařilo významně snížit, přesto zůstává jednou z nejobávanějších komplikací předčasného porodu.

V rámci intenzivní péče probíhá každodenní péče o miminka, to znamená klinické vyšetření, běžné krevní odběry, různá neinvazivní vyšetření, ultrazvuky, rentgeny a podobně. Občas se stane, že miminko má nějakou závažnější komplikaci, která vyžaduje chirurgický zákrok v celkové anestezii, v takovém případě i tento zákrok probíhá přímo na oddělení.

„Je to z důvodu, že miminko, které váží méně než 750 gramů, by nebylo schopno transportu na chirurgii, transport by byl pro dítě obrovskou zátěží, proto přijede chirurg za miminkem,“ říká lékařka a dodává:

„Přijede sem celý chirurgický tým. Máme i anesteziology, kteří dělají celkovou anestezii. V podmínkách našeho oddělení občas proběhne operace bříška, operujeme tady i srdce, občas se operují oči a v některých případech dokonce i mozek. To je právě případ miminka ve vedlejším boxu, u kterého před pár dny proběhla neurochirurgická operace, kde byl zaveden do komorového systému drenážní systém, ze kterého pravidelně odčerpáváme mozkomíšní mok.“

V Česku přišlo na svět už třetí dítě z transplantované dělohy

Věda a školy

Rodiče jako součást týmu

Přítomnost rodičů, zejména pak maminek, je na oddělení více než žádoucí. Mohou zde být se svými dětmi prakticky téměř kdykoliv a lékaři a sestry se je snaží zapojit do běžných činností v rámci péče, ať už je to měření teploty, přebalování, či krmení.

Nejvíce si rodiče zpravidla užívají klokánkování, kdy chovají své dítě na holém hrudníku několik hodin v kuse. Předčasně narozeným dětem tato praktika zpravidla velmi prospívá, proto je snahou klokánkovat i děti s extrémně nízkou hmotností, závislé na přístrojové podpoře.

Reklama

Související témata:
Neonatologie

Výběr článků

Načítám