Hlavní obsah

Rodiče nedonošeného miminka by měli být do péče zapojeni okamžitě. I když je dítě v inkubátoru

Praha

Každý rok spatří světlo světa 15 milionů předčasně narozených dětí, až 8500 z nich se narodí v České republice. Pro jejich spokojenost a zdravý vývoj je zcela zásadní blízkost a dotek rodičů. Spolu s minimalizací stresové zátěže patří mezilidský kontakt do koncepce vývojové péče o novorozence a je tématem letošního Světového dne předčasně narozených dětí, který připadá na 17. listopadu. Podívejte se, jak péče o nedonošence v inkubátoru probíhá.

Veškerá péče o předčasně narozené děti probíhá v inkubátorech. Rodiče jsou zapojeni od prvního okamžikuVideo: Novinky

 
Článek

„Současná moderní neonatologie zachraňuje děti s neuvěřitelně nízkou porodní hmotností. Na našem pracovišti jsou to i novorozenci s váhou menší než 500 gramů. Pro zdárné prospívání předčasně narozených dětí je kromě špičkové technologie a lékařských zákroků důležitá i péče o celkový vývoj novorozence, na které se podílí vyškolený nemocniční personál, ale i rodiče.

Snažíme se o to, aby rodiče mohli pravidelně pečovat o své předčasně narozené děti přímo na odděleních neonatologické intenzivní péče,“ vysvětluje David Cibula, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Podle odborníků péče rodičů o předčasně narozená miminka již od prvních dní v inkubátoru snižuje jejich stres a je to pro ně z vývojového hlediska velmi důležité.

„Navíc rodiče, ale i další členové rodiny, kteří byli do vývojové péče na neonatologickém oddělení zapojení, odcházejí s miminkem domů vybavení celou řadou cenných informací a zkušeností,“ upozorňuje Lucie Žáčková, výkonná ředitelka Nedoklubka, spolku podporujícího rodiče předčasně narozených dětí.

Miminek „do dlaně“ se ročně narodí 8,5 tisíce. Jejich rodiče se navzájem povzbuzují

Děti

Inkubátor jako děloha matky

Miminko se v inkubátoru cítí jako u maminky v děloze. Je mu tam teplo, má tam ticho i tmu a celkově mu nahrazuje komfort těla matky. Proto se snaží zdravotníci ho z této „chytré plastové bedýnky“ vyndávat jen v krajním případě.

„Děláme v něm opravdu všechno. Miminko je v něm napojené na monitor, ventilátor, tedy v případě, že ho potřebuje. V něm přebalujeme, krmíme, mažeme, pečujeme o ústa i oči. Veškerá péče opravdu probíhá uvnitř,“ zdůrazňuje zdravotní sestra z oddělení neonatologie v porodnici Apolinář Zuzana Tomášková, která je zároveň i školitelka pro neonatologii, vede dokonce kurzy vývojové péče.

Foto: archiv Nedoklubko

Rodiče se podílí na péči o miminko od první chvíle.

Zdravotnický personál se snaží rodiče do péče o novorozence také zapojovat, i když se spousta z nich na začátku bojí, zvlášť když má miminko skutečně nízkou porodní váhu. „Během dvou tří dní se z toho stane ale rutina i pro ně a pak už to jde,“ usmívá se Zuzana Tomášková.

Své o tom ví i Aneta Štáfová, která před více než rokem předčasně porodila v pražské porodnici U Apolináře svou dceru Barborku. Novinkám potvrdila, že první týden, kdy byla dcerka na jednotce intenzivní péče, byl nejnáročnější.

„Miminko musí být v inkubátoru. Postupně ho můžete přebalovat, hladit ho, dotýkat se ho, ale ten kontakt je minimální. S pomocí sestřiček a lékařů se to ale dalo zvládnout, tento náročný týden utekl jako voda, pak už byla malá v postýlce a mohlo se kojit, klokánkovat. Kontakt už byl mnohem intenzivnější,“ vzpomíná dnes už s úsměvem maminka zdravé holčičky.

Reklama

Související témata:
Světový den předčasně narozených dětí

Výběr článků

Načítám