Hlavní obsah

Lékaři dnes umí udržet těhotenství i několik týdnů po odtoku plodové vody

Praha

Ročně se v Česku narodí předčasně kolem 8000 dětí. Oddělení rizikového těhotenství v pražské porodnici U Apolináře pečuje mimo jiné právě o nastávající maminky, u kterých předčasný porod hrozí. Díky pokročilým metodám se daří nejen určit přesněji míra jeho rizika, ale také udržet těhotenství i mnoho týdnů po velmi časném odtoku plodové vody.

U Apolináře dokážou udržet těhotenství i několik týdnů po odtoku plodové vodyVideo: Novinky

 
Článek

Nekomplikované těhotenství zpravidla trvá 40 týdnů. Za předčasný se považuje takový porod, kdy se miminko narodí před ukončeným 37. gestačním týdnem.

Vyšetření rizika předčasného porodu, které vychází z britské studie QUiPP, provádějí zdarma v pražské porodnici U Apolináře a mohou se na něj přes internetový portál predcasnyporod.eu objednat těhotné ženy z celé republiky, které patří do rizikové skupiny a obávají se předčasného porodu, zvláště pokud již dříve prodělaly předčasný porod či jinou komplikaci po 16. týdnu těhotenství.

Aneuryzma ji ohrožovalo na životě. Ve 22. týdnu těhotenství podstoupila operaci

Zdraví

„Takové riziko se určuje komplexem různých diagnostických nástrojů. Využíváme samozřejmě pacientčinu anamnézu, pak různé vyšetřovací metody od měření délky děložního hrdla přes různé biomarkery, které zúží skupinu žen, kterým reálně předčasný porod hrozí,“ vysvětlil Novinkám Michal Koucký, vedoucí lékař Oddělení rizikového těhotenství Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze.

Únik plodové vody

Spontánní předčasný porod má dvě základní klinické formy – předčasný porod s kontrakcemi a předčasný předtermínový odtok plodové vody. Druhá jmenovaná forma s sebou donedávna nesla obavy ze závažných komplikací u matky i plodu, především infekce. Soudobé informace ale naopak ukazují, že tyto komplikace jsou relativně dobře předvídatelné a velmi málo časté. Lékaři se proto takovou rodičku snaží udržet „pohromadě“ co nejdéle.

„Paradoxně kouzlo spočívá ve zdrženlivosti. Prodloužení těhotenství v takovou chvíli je nejvýznamnější prognostický ukazatel pro miminko do budoucnosti,“ říká Koucký.

Foto: Novinky

Díky speciálním metodám dokážou lékaři odhadnout míru rizika předčasného porodu.

Lékař Novinkám také svěřil, že právě u Apolináře pracují s takovými metodami, které ve světě ještě nejsou zavedeny do běžné praxe. Mají na to speciální přístroje.

„V rámci rutinní diagnostiky hrozícího předčasného porodu je test na takzvaný fetální fibronektin, kromě jiného používáme i další metody, které se ale neustále vyvíjejí,“ dodává s tím, že jednou z dalších používaných metod jsou ty, které stanovují vybrané ukazatele z lidské imunity.

Lidská imunita hraje klíčovou roli v pozadí spontánního předčasného porodu, ale tyto metody ještě zdaleka nejsou ve světě zavedeny do rutinní diagnostické praxe, takže se spíše jedná o experimentální možnosti.

Koucký přiznal, že poznatky z těchto vyšetření opravdu zapojují do běžné denní praxe. Ty hodně pomáhají zlepšovat přesnost predikce spontánního předčasného porodu.

Umírněné pití alkoholu neškodí? Mýtus

Domácí

Ženy docházejí ambulantně

Díky této predikci se lékařům podařilo mnoho žen zavést do ambulantního režimu. „Spíš než že by nám to pomohlo snížit riziko předčasného porodu, tak se nám daří je léčit ambulantně. Dřív musely tyto ženy trávit čas přímo v porodnici, nyní stačí velmi pečlivá ambulantní péče, nemusí zde být hospitalizovány,“ říká Koucký.

V Česku se za hranici životaschopnosti považuje porodní hmotnost 500 gramů nebo ukončený 24. týden těhotenství, přičemž lékaři jsou dnes v některých případech schopni zachránit i miminka narozená už ve 22. týdnu těhotenství.

Předčasně v Česku rodí zhruba 8-10 procent žen.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Gynekologicko-porodnická oddělení nemocnic

Reklama

Související témata:
Rizikové těhotenství

Výběr článků

Načítám