Hlavní obsah

Rakovina prsu v sedmi letech? Jak ukazuje příběh chilské dívky, i to je bohužel možné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Chile zaznamenali bezprecedentní případ. Sedmiletá Maura Muñozová zde podstoupila mastektomii poté, co jí diagnostikovali rakovinu prsu. Stala se tak nejmladší na světě s touto diagnózou.

Sedmiletá dívka z Chile podstoupila mastektomii poté, co jí diagnostikovali rakovinu prsuVideo: Reuters

 
Článek

První příznaky se u Maury objevily již v pěti letech, kdy si její maminka všimla zvláštní bulky na hrudi. Už tehdy jí lékař doporučil, aby bulku nechali odstranit. Nicméně bez toho, aby ji varoval, že může jít o rakovinu. I proto se rodina Maury rozhodla s odstraněním počkat.

Skutečnou diagnózu se tak rodina dozvěděla až po dvou letech. Vzhledem k agresivitě nádoru jim byla doporučena totální excize prsů (odstranění), aby se zabránilo šíření rakoviny do dalších částí těla.

Podle Patricie Muñozové její dcera závažnost situace vůbec nepochopila. Podle magazínu Time jediné, co své matce sdělila, bylo, že nechce být plešatá, ale ani po operaci nechápe, že nemá prsa. Nikdo tak neví, jak svou situaci začne vnímat, až povyroste.

V současné době rodina čeká na výsledky histologie, která má ukázat, zda již má v těle dívka metastáze, nebo ne. V případě, že se potvrdí nejhorší scénář, je rodina ochotna se přestěhovat do Barcelony a tam s holčičkou podstoupit další léčbu na specializované klinice pro dětské onkologické pacienty.

Podle National Cancer Institute of United States je rakovina prsu nejčastější rakovinou u žen ve věku 15 až 39 let, přičemž v této věkové kategorii se vyskytuje jen 5 % karcinomů prsu z celkového počtu onemocnění. Bohužel právě v této věkové skupině se vyskytují nádory agresivnější a obtížně léčitelné, než je tomu u starších žen.

Rakovina prsu postihuje i značné procento mužů. Ohroženi jsou hlavně uživatelé marihuany

Podcasty a pořady

Nechte si na ně sáhnout aneb Když dotek zachraňuje život

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám