Hlavní obsah

První zkušenosti s dietami děti získávají už v osmi letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tlak na vzhled se v dnešní společnosti netýká jen dospělých, stále častěji se s ním setkávají už malé děti. První zkušenost s dietami tak některé děti získávají už v osmi letech, přičemž velkou roli zde sehrávají i rodiče. Výsledkem je, že roste počet dětí s poruchou příjmu potravy, řada z nich se také potýká s velmi nízkým sebevědomím.

Foto: Profimedia.cz

Striktní rozdělení jídel na dobrá a špatná může vést k poruchám příjmu potravy.

Článek

Děti rodiče napodobují téměř v každém směru. Jídlo a návyky s ním spojené nejsou výjimkou.

„Je proto možné, že když se rodič rozhodne pro přísnou a nárazovou dietu, dítě se přidá. Reálná je však i varianta, že se rozhodne vzdorovat a porušovat pravidla, která jste si doma zavedli,“ vysvětluje psycholožka Mária Tóthová Šimčáková.

Rodiče by si tak měli uvědomit, že černobílý přístup ke zdravé výživě není správný, a neměli by podporovat žádné stravovací extrémy.

Jak moc mohou matky dietářky ovlivnit své dcery

Diety se ve velkém týkají především žen, a tedy matek. Dokonce nejsou výjimečné situace, kdy dietu drží současně matka s dospívající dcerou. Původně možná dobrý úmysl ale může velmi negativně ovlivnit vztah dcery k vlastnímu tělu.

Ne náhodou z průzkumu Dove vyplynulo, že až sedm z deseti děvčat ve věku 10-13 let je nespokojených s vlastní postavou a omezují konzumaci jídla.

„Matky sehrávají hlavní roli při budování kulturních hodnot týkajících se hmotnosti a tvaru těla u svých dcer. Jejich dietní návyky jsou často spojené se stravovacími problémy dcer. Znamená to, že matky dietářky mohou způsobit, že se jejich dcery začnou víc trápit svým vzhledem,“ vysvětluje Lucia Jurová, psycholožka centra Anabell, které pomáhá lidem s poruchou příjmu potravy a dlouhodobě upozorňuje na škodlivost diet.

Prošla si anorexií. Na vlastním příběhu ukazuje, jak snadno lze této nemoci propadnout

Styl

Podle psychoterapeutky Susie Orbachové může podpořit vznik poruch příjmů potravy i striktní rozdělení jídel na „dobrá“ a „špatná“.

V tomto směru tedy není rovněž dobré, aby rodiče své děti striktně zrazovali od chutných a většinou energeticky vydatných jídel. „Zákaz určitého typu jídla zvyšuje touhu po něm a může dítě přivést k jedení, či dokonce přejídání i tehdy, kdy hlad nepociťuje. Jako vhodnější se naopak jeví mírné omezování,” upozorňuje Orbachová.

Jakých dalších chyb se z pohledu výživy vyvarovat? 

  • Odměňování dětí jídlem

Platí to zejména pro sladkosti. „Použití jídla jako odměny za dobré chování zvyšuje u malých dětí preferenci těchto potravin. Stejně kontraproduktivní je, když rodiče odměňují děti za konzumaci zdravého jídla,“ vysvětluje Lucia Jurová.

  • Jezení u televize, počítače či mobilu

Jednou z častých chyb, kterých se rodiče dopouštějí, je jedení u televize, pohádky nebo s mobilem v ruce. Dítě se tak nenaučí stolovat a jídlo si vychutnat. Naopak je po dobu jídla rušené, což může vést k tomu, že přestane vnímat signály svého těla.

Potvrzuje to i výzkum norské univerzity v Adger, který ukázal, že děti, které sledují v čase jídla televizi, mají ve zvýšené míře tendenci trpět nadváhou či obezitou.

Proč sehrává v sebevědomí dívky důležitou roli její vztah s otcem

Děti
Tipy, jak u dětí vybudovat zdravý vztah k jídlu
Zapojte je do přípravy jídla. Vařte co nejvíce jídel doma a zapojte děti do nákupů surovin a přípravy jídel. Díky tomu lépe porozumí jednotlivým surovinám a pochopí, jakou úlohu hrají v plnohodnotném pokrmu.
Jídlo by v rodině nemělo vyvolávat pocit viny. Dbejte na to, aby byla vaše strava vyvážená, a neomezujte určité typy jídel, pokud k tomu nemáte dobrý důvod (např. alergie). Ukažte dětem, že každé jídlo lze sníst bez pocitu viny.
Zapomeňte na módní diety. Často se zakládají na vyřazení určitých druhů jídel, což znamená, že neuspokojují naše důležité nutriční požadavky. Člověk má tendenci toužit po všem, co je zakázané, a když touze podlehne, cítí se provinile a jí tak rychle, že si to ani nevychutná.
Více tipů najdete v bezplatné příručce Sama Sebou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám