Hlavní obsah

Otec na rodičovské dovolené? V Česku zatím vzácnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože dnes již neplatí, že muž je výhradně živitel rodiny a žena se stará o děti a domácnost, na rodičovskou dovolenou odchází stále jen velmi malé procento mužů. Nicméně do výchovy a péče se muži zapojují mnohem více, než tomu bylo před lety. Je to dáno i společenským nastavením. Čím víc času otec tráví s rodinou, tím jeho hodnota ve společenském žebříčku roste.

Foto: Profimedia.cz

Zapojení mužů do péče o dítě je prospěšné nejen pro děti, ale i ženy.

Článek

Podle průzkumu, který zveřejnil portál Česko v datech, si až 70 % otců přeje s dítětem strávit alespoň část rodičovské dovolené. Na rodičovskou dovolenou, která následuje po mateřské, má přitom právo nastoupit kterýkoliv z rodičů. Přesto nejen u nás, ale i v dalších částech Evropy, ji čerpají převážně ženy.

Podle dat ministerstva práce a sociálních věcí rodičovský příspěvek pobíralo v roce 2021 jen 1,78 % českých otců. Na rodičovské dovolené tak bylo 5300 mužů a 292 200 žen. Nicméně 14denní otcovskou dovolenou, kterou mohou Češi čerpat od roku 2022, využívá dnes mnohem více mužů.

Zapojení mužů do péče o dítě je přitom prospěšné nejen pro děti, ale i ženy. „Ženy jsou spokojenější, mají dostatek času na odpočinek, kromě jiného to má pozitivní vliv i na jejich kariéru – mohou lépe navázat tam, kde před nástupem na mateřskou přestaly,“ vysvětluje CEO M.arter Andrea Bohačíková.

Přestože na rodičovskou dovolenou ve finále odchází daleko menší procento mužů než žen, i oni se setkávají s řadou problémů:

  • diskriminací v práci – nejsou v práci povýšeni, dostávají méně důležité úkoly;
  • genderovými stereotypy – kdo se stará o rodinu a kdo vydělává;
  • nedostatečnou informovaností – někteří muži nevědí, na co mají nárok.

Tátové hrají ve vývoji dětí důležitou roli. Rozvíjejí u nich důvěru ve vlastní schopnosti

Děti

Jak je tomu v Evropě?

Spousta evropských zemí se snaží na rodičovskou dovolenou přilákat více mužů. Na Islandu mají rodiče k dispozici 12 měsíců rodičovské dovolené, která se dělí rovnoměrně mezi oba partnery. Otcové tedy mohou s dětmi strávit 6 měsíců.

Až 6 týdnů ze svého půlroku přitom může jeden rodič převést na druhého. Ten, kdo se stará o dítě, v té době pobírá 80 % svého průměrného platu za poslední dva roky. Cílem je, aby matky nevypadávaly z pracovního procesu, aby s nimi zaměstnavatelé dále počítali a zároveň aby se otcové víc zapojili a měli představu o tom, co obnáší celodenní péče o kojence. Zájem otců pečovat o dítě je ohromný. Skoro většina novopečených otců svou část rodičovské dovolené využije naplno.

Ve Švédsku trvá placená rodičovská dovolená 480 pracovních dnů. Ačkoliv jsou rodiče vedeni k tomu, aby si ji rozdělili rovnoměrně, platí, že 90 dnů je rezervováno jenom pro otce. Když si je nevybere, tyto dny propadají a matka má tak nárok jen na 390 dní.

Jak se nepřítomný otec v dětství podepisuje na našem mozku

Děti

Nejsou to ale jen skandinávské země, kde se vstřícnou prorodinnou politikou snaží přimět muže, aby se víc zapojili do péče o děti. Na podobnou vlnu nastoupilo v roce 2021 i Španělsko. Každý rodič má nárok na stejně dlouhou rodičovskou dovolenou, která trvá 16 týdnů. Je nepřenosná a plně placená.

Stejně jako v Česku mají britští otcové po narození dítěte nárok až na 2 týdny otcovské dovolené. Poté následuje 50týdenní rodičovská dovolená, kde mají novopečení rodiče dvě možnosti. Buď na ni jde jenom jeden z nich, nebo je dovolená i plat rozdělen mezi oba partnery. Rodiny ale druhou možnost využívají velmi málo, pouze 4 procenta mají dělenou péči o dítě.

Němci se vydali podobnou cestou jako Britové. Rodičovské dovolené, která následuje po té mateřské, se může účastnit otec i matka. Matka má většinou k dispozici 12 měsíců a otec může čerpat od 2 do 4 měsíců. Podle dat z roku 2020 této možnosti využilo 25 procent novopečených otců, dohromady se svými dětmi strávili 3,7 měsíce.

Anketa

Ocenily byste, kdyby se s vámi muž dělil o rodičovskou dovolenou?
Ano, bylo by to přínosné úplně pro všechny.
52,2 %
Ano, zejména v okamžiku, kdybych měla lépe placené zaměstnání.
10,7 %
Ne, neumím si to představit.
11,8 %
Ne, mateřství mě naplňuje a nemám důvod pospíchat do zaměstnání.
16,9 %
Ne. Vím, že by v té roli můj muž nebyl šťastný.
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 178 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám