Hlavní obsah

Tátové hrají ve vývoji dětí důležitou roli. Rozvíjejí u nich důvěru ve vlastní schopnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výchova dětí a péče o ně byly tradičně považovány za hlavní úkol ženy. V dnešní době se ale stále více do každodenního života dětí aktivně zapojují i jejich otcové. Což je samozřejmě dobře, protože i oni ve vývoji svých dětí sehrávají důležitou roli.

Foto: Profimedia.cz

Zapojení otce do výchovy dětí ovlivňuje velmi významně jejich budoucnost.

Článek

Otcové přispívají k výchově svých dětí tím, že fungují jako most k vnějšímu světu. Od raného věku své děti povzbuzují v tom, aby se otevřely světu, zkoumaly, řešily problémy a reagovaly na neočekávané záležitosti.

Jejich reakce a výchova jsou jiné než u matek a více vedou k tomu, že se u dětí rozvíjí důvěra ve vlastní schopnosti, a to tváří v tvář hrozbám a neznámému prostředí.

Jaký bývá přístup otce k dětem

  • Tátové používají v komunikaci se svými dětmi složitější formu jazyka, což podporuje pestřejší slovní zásobu dětí.
  • Místo toho, aby tátové řešili problémy svých dětí, požadují řešení od nich a povzbuzují je k tomu, aby převzaly iniciativu.
  • Hrají si s dětmi aktivnějším, ale i agresivnějším a nekonvenčním způsobem. Většinou se jedná o fyzicky náročnější hry, které děti ale velmi baví. Učí je také riskovat a řešit nepředvídané problémy.

Zapojení otců do výchovy dětí je tak skutečně klíčové pro jejich dobrý psychický vývoj a také jejich sebevědomí. Fyzická hra, složitější slovní zásoba, dohled a disciplína jsou nezbytné k tomu, aby se dítě propojilo s vnějším světem a dokázalo v něm bez potíží fungovat.

Jak se nepřítomný otec v dětství podepisuje na našem mozku

Děti

Což potvrzuje i vědecká studie, která prokázala, že děti, které měly takové rodiče, byly sebevědomé, odvážné, rozvážné a uměly poslouchat v okamžiku, když dostaly pokyny nebo nějaký příkaz. Naproti tomu děti, které nebyly tímto způsobem aktivované, bývaly pasivní a úzkostné a při jakémkoliv problému vyhledávaly kontakt s rodiči.

Vše musí mít ale tu správnou míru. Pokud to tátové se svou snahou o samostatnost dítěte přeženou, mohou být jejich dítka příliš lehkomyslná a nebude jim činit problém nedodržovat pravidla a překračovat hranice.

Absence otce může být pro děti velkou zátěží

I když je pravda, že všechny děti mohou vyrůstat a rozvíjet se i bez toho, aniž by po svém boku měly milujícího otce, nelze popřít fakt, že děti, které vedle sebe mají otce, v životě dostávají mnohem více příležitostí. V některých případech pak může být absence otce pro dítě skutečnou zátěží.

Otec znamená pro dítě zcela jiný vesmír, nad kterým matka nemá plnou kontrolu. Je to druhá strana reality a také třetí strana, která upravuje vztah absolutní závislosti dítěte na matce.

Způsoby absence otce

Nepřítomný otec. Nechává matku na výchovu svého dítěte fyzicky i psychicky samotnou. Ignoruje ekonomickou situaci, domácí práce a je mu jedno, co bude s dítětem.

Emocionálně nepřítomný otec. Otec, který od dětí sice neodejde fyzicky, ale po emocionální stránce ano. Má pocit, že děti jsou výhradně matčinou starostí a odmítá přebírat jakoukoliv odpovědnost za jejich výchovu. Nemluví s nimi, netráví čas a ani v podstatě netuší, jak se jim daří, co je trápí apod. Jednoduše se jen omezí na placení účtů s občasnými příkazy, někdy se přitom s dětmi vůbec nestýká.

Fyzicky nepřítomný otec. Někdy otec z nějakého důvodu odejde od rodiny, přesto se i nadále o své děti zajímá. Bohužel s nimi už netráví tolik času, kolik by si děti přály a často i potřebovaly.

Každý způsob absence otce má své vlastní důsledky. Pokud je otec zcela nepřítomný, následky mohou být opravdu velmi závažné. Pokud je postava otce někým nahrazena, dopady bývají menší, pokud ale zůstane jen prázdnota, může to negativně ovlivnit celý život dítěte.

Jakmile rovnice matka-dítě bude postrádat třetí stranu, bude pro dítě extrémně těžké se individualizovat. I když bude mít sebelepší vztah s matkou, její přítomnost nikdy zcela nenahradí nepřítomného otce, kterého dítě bude vždy potřebovat.

Děti opuštěné otci se přitom mnohem hůře přizpůsobují světu a realitě. Je tak pravděpodobné, že se u nich vyvine i strach z hlubšího pouta. Často se pak v jejich dospělosti stává, že muži také opustí své děti a ženy buď nebudou mužům důvěřovat, nebo naopak příliš.

Manuál pro otce dospívajících dcer

Děti

První zrádce byl můj otec

Styl

Role otce ve výchově dítěte je tak skutečně důležitá. Podle výzkumu z roku 2002 je absence otce spjatá s větším počtem emocionálních, kognitivních a jazykových problémů, a to zejména u chlapců. Obecně jsou pak u dětí při nepřítomnosti otce pozorovány špatné školní výsledky, deprese, školní problémy, časté lži, odmlouvání a komunikační potíže.

Podle dalšího výzkumu z roku 2011 je role otce důležitá, protože jeho postava přináší výzvy. To znamená, že děti mají tendenci se více snažit a mají i větší touhu po poznání, cestování, dokážou lépe přijímat nové perspektivy.

Zatímco matky své děti chrání, pečují o ně a podporují je, otcové jsou těmi, kdo chtějí, aby rozvíjely svůj potenciál, staví je před výzvy a podporují je v úspěchu. To se následně přenáší i do dalších činností.

Oslavovat otcovství, vztah otce k dítěti a úlohu otců ve společnosti má smysl

Každá třetí červnová neděle patří již přes sto let oslavám všech otců. Alespoň ve světě tomu tak je a jedná se o velmi populární svátek. U nás se Den otců ještě tolik neslaví a nejen podle odborníků je to velká škoda.

Je samozřejmě na každém, jak se k tomuto svátku postaví. Nemusí jít vůbec o komerční záležitost. Strávit aktivně čas se svými dětmi bývá pro většinu z nich tou největší odměnou. Pokud jim budete chtít přece jen udělat radost věcnými dary, inspirujte se našimi tipy.

Foto: archiv firem

Pivo a chléb - strategická hra, albi, 699 Kč; Nové hedvábné stezky, Přítomnost a budoucnost světa, Peter Frankopan - Jaká budoucnost nás čeká a kde se koncentruje moc?, albatrosmedia.cz, 359 Kč; Bambusové Tričko Classic, bambutik.cz, 840 Kč; Krabička s pralinkami 10 ks „Nejlepšímu tatínkovi“, cokoladovnajanek.cz, 309 Kč; Kreativní bílé pánské trenky Styx se sadou fixů na textil pro tvorbu vlastního motivu, trenyrkarna.cz, 529 Kč

Foto: archív firem

Angry Beards SuperFotr set, 898 Kč; Vychytávky Ládi Hrušky, rodinná hra, Dino, 349 Kč; LEGO Marvel 76258 Sestavitelná figurka: Captain America, 749 Kč; Sonnentor Grilovací sada, 6 bio grilovacích koření, 590 Kč; Diplomático Reserva Exclusiva - blend až 12 let starých rumů, warehouse1.cz, 880 Kč

Foto: archív firem

Hebe For Men, sada pro péči o vousy: efilační nůžky na vlasy a na vousy, nůžky na odstraňování chloupků z nosu a uší, kartáč a hřeben na vousy, 489 Kč; L'Eaud Issey Pour Homme Vétiver, svěží vůně s dřevitými tóny, 2190 Kč; Multifunkční zastřihovač Philips řady 7000, zvládne rychle a pohodlně upravit vlasy, vousy i chlupy na celém těle a lze ho používat nasucho i namokro, 2499 Kč; Botran 12, guatemalský 12letý rum, 600 Kč; Božkov Republica Solera, vyráběný tradiční metodou Solera ve slunné Dominikánské republice, od 269 Kč; Sodastream Art Black, prémiový výrobník domácí perlivé vody, 2890 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám