Hlavní obsah

Jak se nepřítomný otec v dětství podepisuje na našem mozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otec v našich životech sehrává velmi důležitou roli. Bohužel až třetina dětí dnes žije v domově bez fyzické přítomnosti otce, další děti sice žijí s fyzicky přítomnými otci, ale emocionálně nepřítomnými. Rozsáhlé studie za posledních dvacet let přitom prokázaly, že nežádoucí zážitky z dětství, včetně ztráty otce v důsledku smrti, rozvodu nebo distancování mohou souviset s celou řadou psychických i fyzických potíží v dospělosti.

Foto: Profimedia.cz

Otec v našich životech sehrává velmi důležitou roli.

Článek

Role otců v našich životech byla dlouhodobě podceňovaná.

Dnes už se situace zlepšuje a společnost si stále více uvědomuje, že stejně jako jsou mezi námi špatní tátové, tak i mámy. Zároveň i nevěrný manžel může být skvělý otec a dokonalá manželka špatná matka a naopak.

Stejně tak se na našich životech podepisuje chybějící matka či chybějící otec.

Podle dvacet let trvající studie může mít nepřítomnost otce ve výchově následující dopady:

  • závislost na cigaretách a dalších návykových látkách
  • problémy s přejídáním
  • problémy s hypersexualitou v dospívání
  • úzkosti, deprese a přecitlivělost na ztrátu v dospělosti
  • potíže s hledáním a udržováním zdravých milostných vztahů
  • zvýšené riziko chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby, cukrovka či rakovina
  • workoholismus

První zrádce byl můj otec

Styl

Podle výzkumu, který provedl sociální psycholog a neurovědec Matthew Lieberman, jsou sociální vazby důležité pro životní pohodu a zdraví každého jedince. „Stejně jako mají lidé základní potřebu jídla a přístřeší, tak i potřebu patřit do nějaké skupiny a vytvářet vztahy,“ vysvětluje ve své knize Sociální sítě: Proč jsou naše mozky propojené.

Pokud v dětství zažijeme ztráty, zejména rodičů, dochází k narušení schopnosti sociálního spojení. Podle Liebermana jsou naše velké mozky indikátory naší sociální povahy a potřebují sledovat všechna důležitá sociální spojení v našich životech.

Což potvrzuje i zjištění sociálního vědce Robina Dunbara. Jeho výzkum ukázal, že nejsilnějším prediktorem velikosti mozku je kromě velikosti neokortexu (mozkové kůry), vývojově nejmladší části centrální nervové soustavy, i velikost sociální skupiny.

„Pokaždé, když aktivně neplníme nějaký úkol, mozek upadá do neuronové konfigurace nazývané výchozí síť. Ta je přitom velmi identická s jinou konfigurací mozku, která se používá pro sociální myšlení nebo pochopení ostatních lidí či sebe samých. I v klidu tak mozek hodnotí a připravuje se na sociální spojení,“ vysvětluje v knize Lieberman.

Lidé si tak často myslí, že během jejich odpočinku odpočívá i mozek, ale jak podotýká Lieberman, evoluce vsadila na to, že nejlepší věc, kterou může náš mozek udělat v jakékoliv volné chvíli, je připravit se na to, co přijde v sociální oblasti.

I z tohoto důvodu jsou důležité naše rané sociální vazby s oběma rodiči, a tedy i často opomíjenými otci.

Poradna: Jak neprohrát boj o dítě při rozvodu

Děti

Nedávno američtí psychologové a ekonomové ohodnotili penězi naše sociální interakce. Pokud pomáháte druhým alespoň jednou týdně, pocit štěstí u vás vzroste, jako byste místo 450 tisíc korun ročně začali brát 1 400 000 korun. Pokud máte přítele, kterého vidíte téměř denně, je to jako byste vydělávali každý rok navíc 2 200 000 Kč. Když se navíc budete pravidelně vídat se svými sousedy, získáte ročně navíc 1 milion korun.

Na druhou stranu, když přerušíte jednu důležitou sociální vazbu, např. při rozvodu, přijdete o 2 miliony korun.

Pokud tedy budete neustále rozvíjet své sociální vazby, přinese vám to mnohem více štěstí než usilovat o větší výdělek peněz.

Přijít o vztah s vlastním otcem tak může znamenat skutečně velkou ztrátu, která vás může zraňovat několik let. Dobrá zpráva ale je, že se lze z těchto zraňujících okamžiků vyléčit. Bohužel se to ale často neobejde bez odborné pomoci.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny, Dětské psychologické ordinace

Reklama

Výběr článků

Načítám