Hlavní obsah

Kouše si vaše dítě nehty? Tipy, jak ho tohoto zlozvyku zbavit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kousání nehtů je jedním z častých dětských zlozvyků, který však může být i zdravotním rizikem. Často upozorňuje také na psychickou nepohodu. Stejně jako u jiných zlozvyků může s věkem sám odeznít, někdy ale přetrvává až do dospělosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle odborníků si kouše nehty až 60 procent dětí a dospívajících, proto se jedná o vcelku velký problém. Přestože se tak děje z velké části nevědomě, některé výzkumy poukazují na to, že právě tento zlozvyk může mít genetické základy, ale také že tak děti činí kvůli získání pozornosti, i přestože bude spočívat v tom, že se na ně budou rodiče zlobit a vysvětlovat jim, že se to nedělá.

Podle odborníků existují tři hlavní důvody kousání nehtů:

  1. Nuda. Děti, které se nudí, si mohou kousat nehty, protože je zkrátka nenapadá, co lepšího dělat.
  2. Úleva. Kousání nehtů může být reakcí na stres. Někdo sáhne po čokoládě, jiný si zpívá, další si kouše nehty.
  3. Pomoc pro uvolnění. Některé děti vnímají jako pomoc pro psychiku a klidnější spaní cucání palce, jiné děti pak okusování nehtů.

Při kousání nehtů je vždy dobré myslet i na to, že při něm může docházet k deformaci nehtového lůžka a zanesení infekce do organismu – to v případě, že k nehtům vaše dítě přikusuje i kůži, čímž vznikají záděry. Ty jsou pak bránou pro infekci, jak se snadno dostat do krevního řečiště. Kromě toho může kousání nehtů vést k problémům se zuby.

Špatné rodičovské návyky, které ničí zdraví dětí

Děti

Jak se zlozvyku zbavit?

Skoncovat s jakýmkoli zlozvykem vyžaduje pořádnou dávku sebeovládání. Když máte co do činění s malým dítětem, které si kouše nehty, budete ho potřebovat dvojnásobnou – svou i jejich. Pro malé děti je to v tomto ohledu složité, jelikož si samy neumí vysvětlit, proč by měly přestat. Někdy to tak může vypadat, že vás záměrně neposlouchají, což ale není pravda. I vy se tak budete muset obrnit trpělivostí.

Sedm strategií, jak odnaučit dítě kousat si nehty

1. Nikdy ničeho nedosáhnete křikem. Mějte vždy na mysli, že dítě netuší, že se potýká se zlozvykem. Aby si problém začalo samo uvědomovat, potřebuje k tomu kvalitní motivaci.

2. Pravidelná péče o nehty. Vy jako rodič dbejte na to, aby dítě mělo nehty vždy upravené nakrátko.

3. Vytvořte si s dítětem kód. Někdy může být zábavné, když mu budete na veřejnosti připomínat, aby přestalo s okusováním, úplně jiným způsobem než okřikováním. Stačí slovo, dotyk na rameni, grimasa. Na něco dozajista přijdete.

4. Vymyslete náhradu za okus. Nabídněte vždy cokoliv, co ruce vašeho dítěte zaměstná. Tedy míčky, měkkou látku, hračku. Nebo dobrotu v podobě ovoce.

5. Odměňujte. Dávejte dítěti samolepky do deníčku, když za každý den dostane jednu, může si na konci týdne vybrat odměnu. Klidně jen velkou samolepku, ale i ta je pro malé děti motivační.

6. Zbavte se nudy. Pokud víte, že si vaše dítě kouše nehty v okamžicích, kdy se nudí, neustávejte s aktivitami. Malujte si, tančete, zpívejte, nenechte prostor, aby si vaše dítě strčilo prst do pusy.

7. Lak na nehty proti kousání. Ano, ten existuje, naneste ho dítěti na nehty, pokud už nemáte jinou možnost. Nejsou chuťově příjemné a děti mohou skutečně od okusování odradit.

Může se stát, že ve dnech, kdy se svému zlozvyku bude vaše dítě věnovat intenzivně, bude pro vás těžké se ovládat a nezakřičet na něj. Vězte ale, že negativní pozornost může způsobit, že vaše dítě vám o to víc bude chtít ukázat, kdo tady velí, a zlozvyku se bude věnovat s větší intenzitou.

Namístě je také varování, že před problémem nemá cenu zavírat oči. Sám nezmizí. Jak už bylo zmíněno, děti, které si pravidelně koušou nehty, si mohou poškodit nehtová lůžka i zuby. Tento problém se nazývá onychofagie a léčit lze podle odborníků z Research Trusted Source například používáním ústních zařízení, která pomohou zlozvyku se zbavit.

Děti mají samozřejmě i další zlozvyky. Kroutí si vlasy, cucají palce, dloubou se v nose. A to vše může signalizovat vnitřní nervozitu. Na její odstranění se musíte soustředit především vy a věnovat dítěti dostatek času. Pokud to uděláte a zbavíte ho strachu, zatočíte i se zlozvyky.

Odmítá vaše dítě jíst? Vyhněte se rozšířenému nešvaru a vyzkoušejte tyto nenásilné tipy

Děti

Jak porozumět povaze dítěte a ponechat mu jeho autentičnost

Děti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám