Hlavní obsah

Upadající mezigenerační vztahy. Jak si udržet blízký vztah s vnoučaty?

Novinky, Magdalena Matoušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohdy se stává, že čím starší vnoučata jsou, tím méně času mají na své prarodiče. Zlom nastává v pubertě, kdy v jejich životě dochází k mnoha změnám a přibývá stres ve škole i v osobním životě. Silné pouto s prarodičem však může poskytnout bezpodmínečnou lásku právě v tomto těžkém období. Zaměřte se na několik oblastí, které vám pomůžou vztah s vnoučetem utužit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak vnoučata dospívají, stávají se samostatnějšími a někdy se začínají více vzdalovat. Je tedy zcela normální se ptát: Proč si mě moje vnoučata nevšímají? Podle odborníků z webu Love to know je však k udržení silného pouta mezi prarodiči a vnoučaty zapotřebí zvýšeného úsilí z obou stran, a to přibližně od 10 let věku dítěte.

Přestože neexistuje žádný konkrétní nebo pevně stanovený věk, kdy děti ztrácejí o prarodiče zájem, můžete cítit, že se váš vztah mění s blížícím se obdobím dospívání. Dobrou zprávou je, že se to většinou zlepší, jakmile děti pubertu opustí. Vzhledem k tomu, že jste sami vychovávali děti, není pro vás novinkou, jak náročná mohou být tato léta pro všechny zúčastněné. Následující tipy vám pomůžou vztah utužit a vaše pouto nepřetrhat.

1. Vyhraďte si na vnoučata čas

Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou můžete pro posílení pouta se staršími dětmi udělat, je udělat si na ně čas (a požádat je, aby si udělaly čas na vás). Jak to bude vypadat, závisí na vaší osobní situaci. Pokud bydlíte blízko nich, můžete se s nimi vídat každý týden nebo i častěji. Pokud bydlíte dál, stačí méně.

Důležité je mít jasný plán. Určete si v kalendáři „den prarodičů“ nebo alespoň týdenní telefonát a ten dodržujte. Pokud jste daleko, zvažte možnost trávit spolu delší čas o prázdninách a svátcích. Děti potřebují vědět, že jste tady v momentech, kdy se v jejich životě tolik věcí mění.

Jak strávit báječné prázdniny u prarodičů

Děti

2. Dělejte s nimi věci, které je baví

Každý rád sdílí radost z činností, které ho baví, vnoučata nejsou výjimkou. Pokud například váš vnuk miluje vesmír, jděte spolu do planetária a nechte ho o tématu vyprávět. I když to možná nepatří mezi vaše největší zájmy, určitě si společně strávený čas užijete.

3. Projevujte svou lásku drobnými gesty

Vzpomínáte, jak vám vaši prarodiče dávali najevo, že vás mají rádi? Možná vám babička šila kabátky, vařila oblíbené jídlo nebo vám dědeček na vysokou každý týden posílal balíčky. Všichni si tyto projevy lásky pamatujeme, protože nám na nich opravdu záleželo.

Přemýšlejte o podobných drobnostech, kterými můžete vnoučatům ukázat, jak moc vám na nich záleží. Nemusí to být drahé dárky ani extravagantní gesta. Raději ukažte, že do nich chcete investovat čas. Upečte jim jejich oblíbený moučník nebo jim pomozte seřídit kolo. Věci, které pro ně uděláte nebo vyrobíte, jsou činy, které mluví hlasitěji než slova.

4. Využívejte ke komunikaci moderní technologie

V dnešní době jsou děti přilepené k telefonům a neustálá přítomnost mobilního zařízení může odvádět pozornost od skutečné konverzace. Moderní technologie jsou však také užitečné a můžete je využít k udržení spojení se staršími vnoučaty. Existuje spousta způsobů, jak toho dosáhnout:

  • Napište vnoučatům povzbuzující SMS před velkými životními událostmi, jako je první školní den, zkouška nebo velký zápas.
  • Hrajte společně online hry – buď na počítači, nebo telefonech.
  • Pokud žijete daleko, využijte videohovor, abyste si popovídali a viděli se.
  • Požádejte děti, aby vám ukázaly tipy, jak zacházet s počítačem nebo mobilem. I když se v moderních technologiích dobře vyznáte, budou se cítit užitečné.

Když děti nenavštěvují své rodiče

Děti

5. Buďte přítomní a naslouchejte

Víte, co dospělí s dětmi nedělají tak často? Nemluví s nimi jako se sobě rovnými. Při rozhovorech s vnoučaty nemusíte řešit zásadní témata, jako je politika, ale pro starší děti může hodně znamenat, když se jich zeptáte, co si o věci myslí. Dokonce i něco tak jednoduchého, jako jsou plány na víkend nebo jak byste měli opravit to zábradlí na verandě, může být příležitostí respektovat jejich pohled na věc. Je navíc pravděpodobné, že udělají totéž, a vaše rozhovory se tak prohloubí.

6. Dejte jim najevo, že je vaše láska bezpodmínečná

Ve věku, kdy se může zdát, že děti ztrácejí zájem o prarodiče, procházejí ve skutečnosti tolika změnami, že je pro ně těžké cítit jakoukoliv jistotu. Určitě si to sami pamatujete z doby, kdy jste byli v podobném věku nebo měli vlastní děti – měnící se těla, měnící se očekávání, vztahy, prostě mnoho změn obecně.

V tomto období mnoho dětí na chvíli ztratí ponětí o tom, kým jsou. Mohou činit špatná rozhodnutí nebo se prostě jen snažit přijít na to, co je vůbec ještě baví. Připomínejte jim, že je máte rádi, ať se děje cokoliv. Buďte tu pro ně a chvalte je, i když mají obličej plný akné nebo vysvědčení plné čtyřek a pětek. Jako prarodič máte jedinečnou možnost připomenout jim, jak výjimeční jsou. Teď to potřebují slyšet nejvíc.

Hlídání vnoučat prospívá dětem i prarodičům, nic se ale nemá přehánět

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám