Hlavní obsah

Jak omezit děti v jídle, aby netrpěly hlady

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco chudé rozvojové země trápí hladomor, západní společnost řeší opačný problém. Počet obézních se neustále zvyšuje nejen mezi dospělými, ale už i mezi velmi malými dětmi. Bohužel tyto děti čeká nejen řada zdravotních komplikací, ale i psychická zátěž daná tlakem dětského kolektivu. Jak tedy u svého dítěte obezitu včas zastavit?

Foto: Profimedia.cz

K obezitě přispívá nedostatek spánku, nekvalitní tučná strava a nedostatek pohybu. Nenechte své děti nudit se u televize!

Článek

Bohužel jen málokterý rodič v tomto ohledu vyhledá odbornou pomoc a raději vše řeší sám za pomoci přípravků koupených v lékárně nebo odpíráním nejrůznějších dobrůtek dítěti bez komplexního zásahu do jeho životosprávy. Což situaci samozřejmě vůbec neřeší a je tedy jen malá naděje na úspěch.

Rodiče by si měli uvědomit, že děti nesmí nikdy hubnout rychleji než asi o 1 kg za týden, mnohem zdravější je o 0,5 kg za týden. Je tedy nesmysl, aby děti držely hladovku. Jde spíše o omezení některých potravin a zařazení do programu dítěte více pohybu.

Fyzická aktivita je lidskou potřebou v každém věku a děti většinou nemají problém si pohybové hry zamilovat. Obvykle není potřeba, aby se rodina zvlášť angažovala, postačí najít pro dítě například vhodný sportovní klub a zabezpečit tam jeho docházku.

Změna jídelníčku

Není pochyb o tom, že děti milují sladkosti a obvykle by ke svému spokojenému životu ani nic jiného nepotřebovaly než nejrůznější sušenky, bonbony a čokolády. S jejich snadnou dostupností existuje spousta dětí, které je jedí snad po kilech. Sladkosti jsou kromě cukru často vyráběny z nekvalitních tuků. Ty jsou stejně kaloricky vydatné jako tuky kvalitní, zato neprospívají zdraví. Cukr obsažený ve sladkostech se navíc rychle vstřebá a spotřebuje, takže tělo již za krátkou dobu po konzumaci oznámí, že má hlad. Je pravděpodobné, že dítě často sáhne právě po další sladkosti, aby hlad zapudilo.

Klíčem k udržení pocitu sytosti jsou sacharidy. Jednoduché sacharidy nazýváme cukry, složité jsou škroby. Ve sladkostech jsou cukry, „rychlé“ sacharidy. Nejběžnějším zdrojem škrobů je obilí a taky brambory. "Škroby se tráví a vstřebávají mnohem pomaleji než cukry, a udržují tak dlouho stabilní koncentraci cukru glukózy v krvi. Ideální je, když dítě k dalšímu jídlu dne nepřistupuje vyhladovělé. Výtečné jsou všechny celozrnné obiloviny, které přinášejí cenné minerály, vitaminy a vlákninu," radí odborníci ze stránek Ulékaře.cz.

Bílkoviny jsou důležité nejen z hlediska dětského růstu. Bílkovina také dobře udržuje pocit sytosti a jídla s vyšším obsahem bílkovin jsou tedy více sytá. Doporučit lze ryby mořské (a to i tučné druhy jako losos, makrela, s ohledem na kvalitní tuky) i sladkovodní, drůbež (hlavně krůtí, kuřecí), hovězí maso, méně vepřové.  Možností k experimentu s chutí jsou nové bílkovinné výrobky jako tofu nebo šmakoun. Na druhou stranu osvědčenými zdroji bílkovin kromě masa je tvaroh, vaječné bílky a luštěniny. V luštěninách bílkoviny doprovázejí škroby a vláknina, a to z nich dělá velice užitečnou potravinu.

Bez pravidelnosti to nepůjde

Když bude jídelní režim obsahovat alespoň pět jídel denně, v případě potřeby i 6-7, a ta budou přicházet ve vhodných intervalech, pomůže to velmi účinně předejít hladu. Je důležité nekonzumovat mezi jídly nic, ani různé křupavé věci, oříšky a sladkosti. Ty mohou být podány (i dítě při redukci hmotnosti si může dát něco dobrého), ale vždy v dobu jídla se započítáním jejich kalorické hodnoty.

Děti je těžké uhlídat. Pokud si ale všichni v rodině uvědomí, že jen společnými silami mohou situaci řešit, je velká naděje na změnu k lepšímu. Zvažujete-li své dítě omezit v jídle, požádejte o radu pediatra, který dítě zná a může doporučit i jiné specialisty, například poradce pro výživu, psychoterapeuty, nutriční terapeuty.

Reklama

Související témata:

Související články

Dnes obézní, zítra dementní, varují vědci

Dalo by se to říci také lapidárněji: zavalití lidé ve středním věku budou na stará kolena hloupí. Nebo, jak to formulovala Weili Xu z Karolinska Institutu ve...

Za ženskou nadváhu mohou i šampóny na vlasy

Možná si myslíte, že je to jen hloupý vtip, nicméně američtí vědci jsou skutečně přesvědčeni, že lidskou váhu mohou ovlivnit nejrůznější šampóny na vlasy...

Devadesát procent obézních nikdy nezhubne

Naprostá většina obézních lidí je odsouzena k životu s nadbytečnými kilogramy. Rozsáhlá studie z Británie totiž dokazuje, že obézní lidé zůstanou obézními do...

Výběr článků

Načítám