Hlavní obsah

Jak dětem ulevit při prořezávání zoubků

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narození miminka je slavnostní okamžik, který prožívá celá rodina. I když se na jeho příchod a výchovu budete připravovat a podrobně nastudujete vše možné, můžete být i tak v některých situacích mnohdy bezradní. Takovou situací může být například prořezávání zoubků.

Foto: Profimedia.cz

Jsou děti, které obdobím prořezávání prvních zoubků projdou bez sebemenších potíží. Pokud se přeci jenom nějaké objeví, můžeme jim jednoduše pomoci.

Článek

Prořezávání zoubků je rituál, kterým musí projít každý rodič. Jindy klidné dítě je najednou plačtivé, nevrlé, nechce jíst nebo má zvýšenou teplotu. Hlavní příčinou mohou být právě klubající se zoubky.

Kdy se zoubky utvářejí

Úplně první zárodky zoubků se začínají utvářet už v době, kdy je dítě ještě v děloze, zhruba v druhém trimestru. Po narození se pak mléčný chrup začíná klubat kolem šestého až osmého měsíce věku, kdy se prořezávají nejprve jedničky (spodní řezáky), za nimi se pak objevují horní přední řezáky, následují postranní řezáky (dvojky). Přibližně kolem prvního roku pak začínají růst stoličky, poté špičáky a přibližně okolo druhého roku života dítěte přijdou na řadu druhé stoličky.

Všechny časové údaje jsou ale jen orientační. Samotná doba růstu i individuální bolest při prořezávání může být totiž velmi rozdílná. U někoho se tak mohou první zoubky objevit už ve třech měsících, občas se ale může první zoubek objevit až kolem prvního roku života dítěte.

Jak poznat, že se klube ven 

Prořezávající se zoubek se v první fázi projevuje jako malý hrbolek na dásni. Při rychlejším prořezávání se na dásni může utvořit i malá modřina či podlitina. A jak to na samotném dítěti poznáme? Bohužel ne všichni rodiče mají to štěstí, že jejich potomci projdou růstem zoubků bez větších komplikací. Pokud se tedy v daném období zhruba šest až osmi měsíců začne u dítěte projevovat neklid, bude mnohem více plačtivé, nechce spát nebo jíst, tak jak je zvyklé, je na prvním místě jako možné řešení právě klubání chrupu.

U mnohých dětí se také při růstu zubů může objevit zvýšená teplota, ale jen výjimečně horečka. Ta v takovém případě spíše značí nějakou souběžně probíhající nemoc nebo infekci.

Úleva snadno a rychle

Pokud už vaše miminko potíže při prořezávání zoubků neminou, nezoufejte. Existuje celá řada osvědčených rad či přípravků, které minimálně uleví od bolesti. V první řadě můžete zkusit dítěti přikládat na tváře, případně i na dásně studené obklady, někdy pomůže i mírná masáž dásní, která alespoň na chvíli uleví od bolesti a pomůže také změkčit pokožku, zoubky se tak mohou snadněji klubat ven.

Můžete dítěti dát i něco na žužlání, stačí kousek mrkve či chleba (pozor na polknutí menších kousků), některé děti rády cumlají lžičku, pomáhají také různá kousátka, která se na pár minut vloží do lednice a poté při cumlání příjemně chladí dáseň. Některé maminky doporučují i šalvějový čaj.

Lze využít také éterické masážní oleje (Nobilis Tilia Jakoubek - obsahuje oleje heřmánku římského a levandule) nebo masážní gely (Citrovital - dentální gel pro děti, obsahuje výtažky z grapefruitu a aloe vera; Calgel - obsahuje místní znecitlivující a antiseptické látky, které tlumí bolest).

Reklama

Související témata:

Související články

Zelený čaj chrání zuby před kazem

Součástí pravidelné ústní hygieny by se mohl kromě zubního kartáčku a pasty stát i zelený čaj. Ten totiž podle odborníků prospívá nejen srdci a buňkám, ale...

Výběr článků

Načítám