Hlavní obsah

Zelený čaj chrání zuby před kazem

Součástí pravidelné ústní hygieny by se mohl kromě zubního kartáčku a pasty stát i zelený čaj. Ten totiž podle odborníků prospívá nejen srdci a buňkám, ale pomáhá chránit také zuby před kazem. Ovšem pouze v případě, že je konzumován bez cukru. Podle specialistů na preventivní medicínu ze státu New York totiž zelený čaj obsahuje antibakteriální látky, které hubí zubní kaz způsobující bakterie.

Foto: Profimedia.cz

Zelený neslazený čaj pomáhá v boji se zubním kazem.

Článek

Důležitou prevencí zubního kazu je stále především pravidelné čištění chrupu, ale zelený čaj může také výrazně přispět ke snížení počtu nebezpečných bakterií v ústech.

Za vším stojí antioxidanty katechiny, které prospívají vnitřním orgánům, tkáním i přímo buňkám, ale mají také antibakteriální účinky.

„Zelený čaj může mít baktericidní účinky, což může ovlivnit zdraví zubů. Ovšem zelený čaj prospívá jen tehdy, když je konzumován bez cukru,“ tvrdí doktor Alfredo Morabia z Columbia University ve státě New York.

Naopak, co zubům škodí, jsou slazené nápoje. Zatímco neslazená káva na zdraví zubů negativní vliv nemá, slazená káva kazivost zubů zvyšuje. A stejné je to se zeleným čajem. Neslazený prospívá mikroflóře úst, hubí škodlivé bakterie, ale oslazený nápoj stav v ústech zhoršuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Mátový čaj ztlumí bolest stejně jako aspirin

O tom, že léčivé rostliny jsou svými účinky srovnatelné s průmyslově vyráběnými léky, ví každý. Je známo a užíváno na padesát tisíc léčivých rostlin.

Výběr článků

Načítám