Hlavní obsah

V Česku stoupá počet dětí, které vůbec nechodí k zubaři

Novinky, Andrea Zunová

Ačkoli jsou rodiče nabádáni, aby se svými potomky chodili k zubaři od nejútlejšího věku, stále v Česku stoupá počet dětí, které na stomatologické prohlídky nechodí vůbec. Není to však způsobeno nezájmem rodičů. Podle prezidenta České stomatologické komory Pavla Chrze je na vině spíš nedostatek zubařů, kteří pečují o malé děti. I proto má třetina dětí hned několik kazů a ve srovnání s vrstevníky z EU jsou na tom až třikrát hůř.

Foto: Profimedia.cz

V Česku se na péči o dětský chrup zaměřuje jen 63 zubařů

Článek

V Česku je zhruba 6500 zubařů, ale na děti se zaměřuje jen 63. Většinu dětí tak ošetřují běžní zubaři, kteří ovšem mají s dětmi více práce a navíc se obávají, že na péči o ně budou tratit. Někteří zubaři tak děti do péče ani brát nechtějí.

"Zubní zdraví dětí v Česku je špatné. Nesouvisí to až tak s tím, že nejsou organizované školní prohlídky. Větší vliv má nedostatek zubařů, kteří si také myslí, že na dětské klientele nedosáhnou takového obratu," uvedl Chrz.

Komora se to podle něj snaží změnit. Podporuje řadu preventivních programů a vyjednala se zdravotními pojišťovnami finanční zvýhodnění dětské péče. Od roku 2005 vydává každoročně 100 tisíc zubních průkazů dítěte, které maminky dostávají ještě v porodnicích spolu se zdravotním a očkovacím průkazem. V současnosti má zubní průkaz tři čtvrtě miliónu dětí. Prohlídky jsou v nich rozepsané do šesti let věku, stomatologická komora je chce ale od příštího roku rozšířit až do deseti let.

Děti dostávají zubní průkazy

"Špatný stav dětského chrupu není jen chybou rodičů. Vědí o prevenci ze zubního průkazu. Vědí, že by ve 12 měsících měli s dítětem poprvé navštívit zubaře, ale nenajdou ho," doplnila dětská zubní lékařka Romana Ivančáková.

Při první prohlídce se přitom rodiče dozvědí, jak a čím čistit dětské zoubky, jak upravit stravu, aby se nekazily, a například i to, jak zabránit přenosu kazotvorných bakterií od dospělých.

Viceprezident stomatologické komory Jan Černý uvedl, že Česko se už pátým rokem účastní celosvětového preventivního projektu, v němž je zapojeno 40 zemí světa. Každá země si projekt upraví podle svých potřeb - v Česku tak vznikl projekt Prevence zubního kazu v celé rodině. V jeho rámci dostávají děti zubní průkaz, školí se dentální týmy a osvěta je připravena i pro rodiče. Po celém Česku také jezdí speciální kamion, ve kterém studenti stomatologie dětem ukazují, jak správně o své zuby pečovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám