Hlavní obsah

RETRO HOKEJ: Debakl s Kanadou český tým nepoložil, čekání na medaili prolomil Pastrňák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní hokejové mistrovství světa v lotyšské Rize a finském Tampere finišuje závěrečnými boji už bez české účasti. Novinky.cz pro vás připravují retro seriál, který vám každý den připomene, co se stalo před lety na šampionátech.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vlevo brankář kanadského týmu Chris Driedger, vpravo český reprezentant David Pastrňák

Reklama

Článek

Po posledním bronzu z roku 2012 čekala česká hokejová reprezentace na zisk cenného kovu nejdéle v historii. Medailový půst se nakonec zastavil na kulatém čísle deseti let. Přesně před rokem – 28. května 2022 – schytal národní tým semifinálový debakl 1:6 s Kanadou, ale nevzdal se a o den později si došel pro vysněnou placku.

Byla to pro české fanoušky velká rána. Sebevědomí reprezentanti si po vítězném čtvrtfinále s Němci věřili i na Kanadu, navíc po přesilovkové trefě Krejčího vedli. Jenže další dvě početní výhody nevyužili a zámořský soupeř nakonec přeměnil duel v jednoznačnou záležitost.

Potrestal české fauly včetně zbytečného zákroku Davida Pastrňáka a otočil na jednoznačné skóre 6:1. „Úplně jsme přestali hrát. Jsem zklamaný ze svého výkonu. Je důležité teď najít motivaci, aby se to neopakovalo. Vyspíme se a budeme myslet na bronz,“ vykládal hvězdný útočník Bostonu.

Obrat na poslední chvíli

Závěrečné utkání na šampionátu ve Finsku mělo opačný průběh. Tentokrát český tým vůbec nezachytil úvod a proti USA po první třetině prohrával 1:3, Vejmelku v brance dokonce vystřídal Langhamer. Ani ve druhé části reprezentanti nedominovali, ale přišlo kýžené snížení z hole Smejkala. „Hráli jsme hrozně,“ připouštěl i Pastrňák.

V obrat věřil málokdo. A to, co se dělo v poslední třetině, nečekal asi nikdo. Kouč Kari Jalonen protočil formace, odvážil se roztrhnout souhru Krejčího s Pastrňákem, kterého poslal k Hertlovi. Tato dvojice se hned po 51 sekundách postarala o vyrovnání a česká střídačka rázem neskutečně ožila.

Krejčí následně vyhrál buly pro Červenku, který střelou z první otočil skóre, a už ve 44. minutě přidal další trefu Pastrňák. Momentum utkání se obrátilo vzhůru nohama a probuzení Češi už drama nepřipustili. Nakonec vyhráli jasně 8:4 a tahoun „Pasta“ završil hattrick.

Bronz s příchutí zlata

„Tenhle bronz je pro nás hrozně důležitý, fakt jsme chtěli medaili urvat. A vlastně pro nás má cenu zlata. Moc mě těší, že jsme udělali nějaký úspěch pro český hokej, pro naše fanoušky,“ liboval si útočník s číslem 88 na zádech.

Deset let vyčekaný cenný kov slavil havířovský rodák při rozhovoru s finským pivem v ruce. „Ale jo, dá se to. Plechovka vypadá hrozně, ale chutná líp, než vypadá,“ usmíval se skvěle naladěný Pastrňák, jenž dorazil do Tampere po vypadnutí Bostonu z play off NHL.

Favorizovaní Bruins útočili na Stanley Cup i letos, ale po suverénní základní části vypadli už na prvním soupeři. Zklamaná česká kolonie v Bostonu tentokrát s výjimkou Zbořila nedorazila a místo soubojů o medaili vypadl národní tým už ve čtvrtfinále.

Reklama

Výběr článků

Načítám