Hlavní obsah

Jediné měřítko je postup, říká Nedvěd

Novinky, Jan Krůta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Středeční večer si musel vychutnat. Kapitán fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd dovedl mužstvo k další kvalifikační výhře. Potvrdil, že je vůdce se vším všudy, hnací motor týmu a mozek zároveň. Má fazónu jako hrom a je nepostradatelným článkem Brücknerova výběru.

Foto: Pivní Festival

Pivní festival v Petrovicích u Karviné

Článek

Když ve vydařeném galapředstavení s Rakušany čtvrt hodiny před koncem střídal, vyprodaná Letná skandovala jeho jméno. Možná z toho měl až trochu mrazení v zádech, i když je na to zvyklý i z Juventusu. "Bylo to krásné," připustil pár minut po utkání. "Už jsme to tady dlouho nezažili, lidi byli super. Chtěli jsme, aby se mohli naším fotbalem bavit a vychutnat si to se vším všudy," říkal kapitán.

Baroše při první šanci neviděl

Byl přesvědčen, že tým odehrál dobrý zápas. Přesně podle představ a stanovené taktiky. "Ze začátku to nebylo tak jednoduché. Soupeř měl velkou šanci, ale Čech nás podržel," ohlížel se. Ještě předtím ale mohl jít do vedení český tým. "Šel tam centr, já do toho vletěl a vůbec jsem neviděl Baroše. Kdybych mu to nechal, dával to do prázdné branky," uznal.

"Ale byli jsme dál koncentrovaní, šli jsme tvrdě za vítězstvím a jsem rád, že se to takhle povedlo, protože právě takovými zápasy se musíme dostat na mistrovství Evropy," mínila opora reprezentace.

Právě Nedvěda vyzdvihl trenér v hodnocení utkání, i když příliš často jednotlivé hráče jmenovitě nechválí. "Znovu vymyslel skvělou taktiku," pochvaloval si fotbalista Brücknerovy záměry. O co šlo konkrétně? "Záložníkům kladl na srdce, aby nechodili moc blízko k hrotům. Koller s Barošem měli být co nejdál u stoperů a my s Galáskem tam měli vytvářet takovou díru a doplňovat je z druhé vlny. Myslím, že to vyšlo."

Kotník obalila speciální bandáž

Svůj velmi dobrý výkon korunoval důležitým prvním gólem, i když nějaké velké zásluhy za svůj chytrý dloubáček odmítal. "Byla to krásná akce Karla Poborského, dík patří jemu. Pak už nebylo tak těžké gólmana překonat," tvrdil Nedvěd, jeden z hrdinů zápasu.

Jenže do poslední chvíle se nevědělo, jestli bude schopen hrát. Jeho kotník dělal starosti lékařům i trenérovi. "Podařilo se nám to dát dohromady, žádné problémy jsem neměl. Když se mě trenér po obědě ptal, jestli jsem v pořádku, řekl jsem, že se na to cítím," prozradil. "Ale to, že hrát budu, jsem se dozvěděl až v půl šesté na předzápasové přípravě."

Doktoři mu chtěli dát injekci, ale nakonec to nebylo třeba. Na hřiště šel vybaven bandáží a speciálním chráničem, který obalí celý kotník. "Kdybych do něj dostal ránu, cítil bych to, ale nebylo by to tak strašné. Hrálo se s tím v pohodě."

Hodnocení až nakonec

Kvalifikace ME je teď v polovině, ale Nedvěd zatím nějaká hodnocení odkládá. "Teď to nemá moc smysl. Bilancovat můžeme, až kvalifikace skončí a ukáže se, jestli jsme dokázali postoupit nebo ne. To pro nás bude jediné měřítko, jiné neexistuje," říkal klidným hlasem.

Je stále více jasné, že se o postup ze skupiny poperou Češi s Nizozemskem. Náš největší konkurent udržel ve středu krok, výhru v Moldavsku vybojoval v samotném závěru. "Já moc nečekal, že by tam Holanďani klopýtli. My se soustředili hlavně na svůj zápas. Ale je to škoda, mohli tam něco ztratit," přiznal Nedvěd, který chce jako kapitán dovést mužstvo na ME do Portugalska. "Děláme pro to všichni všechno. Doufám, že nám to vyjde," přál si.

Reklama

Související články

Koller proti Rakousku zazářil dvěma trefami

Česká fotbalová reprezentace přehrála v kvalifikačním utkání na Euro 2004 Rakušany jednoznačně 4:0. Utkání dostalo nádech exhibice po trefách Nedvěda,...

Češi už umí zvládnout roli favoritů

Doby, kdy Rakousko zažívalo fotbalovou slávu, jsou už dávno pryč. Tým, který se včera představil na Letné, nabídl jen velmi slabý odvar minulosti a nebýt...

Výběr článků

Načítám