Hlavní obsah

Potravinových alergií neustále přibývá. Proč naše prarodiče tolik netrápily?

3:39
3:39

Poslechněte si tento článek

Neustále přibývá lidí s potravinovými alergiemi. Dalo by se říci, že s každou další generací se tento problém zhoršuje. Proč tomu tak je? Proč naši prarodiče těmito problémy tolik netrpěli?

Foto: Profimedia.cz

Potravinové alergie dokážou potrápit.

Článek

Podle nutriční terapeutky Catherine Crowové souvisí nárůst potravinových alergií se stravou i životním stylem. Podívejte se s námi, v čem byla strava i životní styl našich prarodičů podle ní lepší.

1. Jedli sezonní potraviny

Ještě začátkem 20. století většina potravin pocházela z farem a menších zahrádek. Tehdy se nepoužívaly žádné konzervační látky, proto všechny potraviny byly čerstvé a hned se konzumovaly. I díky tomu byly bohatší na důležité živiny. Zároveň byly i děti častěji kojeny mateřským mlékem, jelikož kromě kozího a kravského mléka neexistovaly žádné další alternativy.

2. Nedrželi diety a jedli jídlo, když bylo k dispozici

Naši předci nedrželi žádné módní diety a ani nekupovali žádné trendy potraviny. Nepočítali kalorie a nedodržovali ani žádná jiná dietní pravidla, která jsou dnes populární. Jedli podle potřeb a chutí svého těla a samozřejmě také to, co zrovna bylo dostupné. I díky tomu měli zdravý metabolismus.

3. Vařili jídlo doma a tradičními metodami přípravy

Kdysi se většina jídel vařila převážně doma, stravování v restauracích byl vzácný luxus. Neexistovaly žádné chytré hrnce ani další urychlovače vaření.

4. V potravinách ještě nebyly zbytky syntetických herbicidů ani přídatné látky

Potraviny na počátku 20. století ještě nebyly ošetřovány pesticidy, herbicidy, potravinářskými aditivy, antibiotiky a hormony, které by pomohly zvýšit výnosy plodin, prodloužit trvanlivost a zvýšit obraty zemědělců, potravinářů a obchodníků na úkor zdraví spotřebitelů.

5. Zpracovalo se i snědlo celé zvíře

Pokud už se zabilo kvůli masu zvíře, pak se využilo v kuchyni kompletně celé, včetně kostí, bohatých na minerály, a vnitřností. Zvířecí kosti se schovávaly, aby se později využily na vývary a polévky. Své místo v jídelníčku pak našly i veškeré vnitřnosti, které byly ceněny pro své léčivé vlastnosti.

6. Lékař dorazil jen v opravdu vážných okamžicích. Místo léků hrály prim bylinky

Většina lidí, když dostala horečku, tak pila maximálně teplý čaj a nejbližší jim dělali studené zábaly. Když se naši předci cítili nemocně, jedli vývary, polévky a hodně odpočívali. Své potíže tak neřešili okamžitě léky a víc důvěřovali přirozenému procesu hojení těla.

7. Nedocházelo k nadužívání antibiotik

Imunitní reakce může negativně ovlivnit i narušení střevní mikroflóry, k čemuž často dochází u užívání antibiotik. Nadužívání antibiotik se u nás začalo stávat problémem od 60.-70. let 20. století, kdy se antibiotika začala široce používat nejen v medicíně, ale i v zemědělství. Naši prarodiče se s nimi nicméně tak často neléčili jako dnes my.

8. Trávili spoustu času venku

Naši předci trávili venku mnohem více času než my. Byli mnohem více otužilí a vydrželi i ze zdravotního hlediska více, jelikož nevyrůstali ve sterilním prostředí jako my.

Závěr

Samozřejmě každá doba má svá pozitiva a negativa. Naši předci se nedožívali tak vysokého věku a trpěli také řadou jiných neduhů. Často umírali na nemoci, se kterými si dnes moderní medicína snadno poradí. Nicméně inspirovat se těmi pozitivními věcmi může být ku prospěchu nás všech.

Výběr článků

Načítám