Článek
Podle vědců byla vajíčka dlouhá léta nespravedlivě kritizována za to, že obsahují příliš mnoho cholesterolu, což je sice pravda, ale zapomínalo se na to, že zároveň mají velmi nízký obsah nasycených tuků.
Nová studie se zabývala vlivem nasycených tuků a cholesterolu na hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou LDL neboli „špatného“ cholesterolu v těle.
„V naší studii jsme oddělili účinky cholesterolu a nasycených tuků a zjistili jsme, že vysoký cholesterol z vajec, pokud jsou konzumovány jako součást diety s nízkým obsahem nasycených tuků, nezvyšuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. To, co tento cholesterol zvyšuje, jsou totiž právě nasycené tuky,“ vysvětluje vědec Jonathan Buckley z University of South Australia.
Vědci ve své studii sledovali 61 dospělých se stejnými výchozími hladinami LDL (špatného) cholesterolu, kteří měli držet po dobu pěti týdnů tři různé diety. Všechny tři diety dokončilo 48 z nich.
První dieta obsahovala potraviny s vysokým obsahem cholesterolu a nízkým obsahem nasycených tuků, přičemž zahrnovala i dvě vejce denně. Druhá dieta byla zaměřená na potraviny s nízkým obsahem cholesterolu a vysokým obsahem nasycených tuků, tentokrát bez vajec. A konečně třetí se týkala potravin s vysokým obsahem cholesterolu i nasycených tuků včetně jednoho vajíčka denně.
Z výsledků vyplynulo, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků korelovala se zvýšením hladiny LDL cholesterolu. Strava s vysokým obsahem cholesterolu a nízkým obsahem nasycených tuků však vedla ke snížení hladiny LDL cholesterolu – což naznačuje, že vejce nejsou zodpovědná za špatný cholesterol, a navíc jejich konzumace může jeho hladinu i snižovat.
Vejce k snídani tak mohou být skutečně zdravou variantou, jak začít den. Nesmíte je ale doplnit o slaninu či jiné uzeniny a další potraviny bohaté na nasycené tuky.
Výzkum byl publikován v časopise The American Journal of Clinical Nutrition.