Hlavní obsah

Banány mohou podpořit zdraví srdce, střev i sportovní výkon. Záleží na jejich zralosti

Banány patří mezi nejoblíbenější ovoce na světě – jsou chutné, dostupné a plné živin. Jenže jejich vliv na naše zdraví se mění podle toho, v jakém stádiu zralosti je konzumujeme. Zatímco zelené banány obsahují více rezistentního škrobu, který prospívá trávení a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, přezrálé banány jsou sladší, snadněji stravitelné a dodávají rychlou energii. Odborníci upozorňují, že právě volba správné zralosti může mít vliv na to, zda banán podpoří imunitu, trávení nebo třeba sportovní výkon.

Foto: Profimedia.cz

Jak banán postupně dozrává, mění se jeho nutriční složení, obsah cukru, škrobu i vitaminů.

Článek

Jak banán postupně dozrává, mění se jeho nutriční složení, obsah cukru, škrobu i vitaminů. Podívejte se s námi, jak moc je složení banánů rozdílné podle fází jejich zralosti.

1. Nedozrálý banán

V této fázi jsou banány stále zelené, pevné a jejich loupání bývá obtížnější. „V tomto stádiu mají banány nejvyšší podíl rezistentního škrobu a zároveň velmi nízký obsah cukru,“ vysvětluje dietoložka Avery Zenkerová.

Rezistentní škrob má řadu výhod, mimo jiné vyživuje prospěšné střevní bakterie, které pomáhají snižovat záněty a podporují stabilní hladinu cukru v krvi. Zároveň se tráví pomaleji, což přispívá k delšímu pocitu sytosti.

„Rezistentní škrob se chová velmi podobně jako vláknina. Fermentuje se ve střevech, čímž vyživuje prospěšné střevní bakterie, a může také pomáhat při regulaci hladiny cukru v krvi,“ upřesňuje dietoložka Amanda Saucedová.

Tato fáze zralosti je ideální pro lidi, kteří potřebují lépe regulovat hladinu glukózy v krvi, například pro osoby s inzulínovou rezistencí, jež se objevuje u prediabetu, diabetu 2. typu a dalších metabolických poruch. Nezralé banány mohou také prospívat každému, kdo chce podpořit zdraví střev a jsou obzvlášť přínosné pro lidi potýkající se s trávicími obtížemi, jako je syndrom dráždivého tračníku.

Pokud chcete umocnit zdravotní přínosy zelených banánů, zkuste je zkombinovat s arašídovým máslem. Díky tomu získáte porci bílkovin a zdravých tuků, které pomáhají zlepšit reakci organismu na krevní cukr.

2. Sotva zralý banán

Banány v této fázi jsou převážně žluté, s lehkým nádechem zelené na koncích. Jsou už o něco měkčí, ale stále si zachovávají pevnou konzistenci. Tato úroveň zralosti ukazuje, že si banány stále uchovávají vysoký obsah vlákniny a nižší obsah cukru, i když ne tak výrazně jako u zcela nezralých plodů. Rezistentní škroby se v tomto stádiu začínají měnit na jednoduché cukry. Jejich obsah minerálů však zůstává stabilní, zejména pokud jde o draslík a hořčík.

Tyto banány jsou tak vhodné pro lidi, kteří chtějí využívat trávicí přínosy nezralých banánů, ale nevyhovuje jim jejich moučná chuť, a zároveň těm, kteří potřebují stabilní energii během dne bez prudkých výkyvů hladiny cukru v krvi.

Stejně jako nezralé plody jsou i tyto banány vhodné pro osoby s inzulínovou rezistencí, prediabetem, diabetem, metabolickým syndromem či různými zažívacími obtížemi. Mohou být také skvělou volbou pro ženy v období před menopauzou i po ní. Díky obsahu rezistentního škrobu podporují zdraví střev v době hormonálních změn.

3. Zralý banán

Banány v této fázi jsou plně žluté a měkké, ale stále ne rozměklé. Snadno se loupou a mají výrazně sladkou vůni. Z hlediska nutriční hodnoty jsou tyto banány prakticky identické těm sotva zralým banánům. Hlavní rozdíl je, že u zralých banánů se většina škrobů přeměňuje na přírodní cukry, klesá obsah vlákniny a zároveň se zvyšuje množství cukru a antioxidantů. Vitaminy a minerály pak dosahují svého maxima. Jeden banán obsahuje přibližně 8 % denní doporučené dávky draslíku a minerálů. Draslík je důležitý pro regulaci krevního tlaku a svalové kontrakce. Banán zároveň poskytuje 8 % denní dávky hořčíku, který je nezbytný pro zdraví kostí.

Zenkerová doporučuje zralé banány lidem, kteří se chystají na cvičení a potřebují rychlý a pohodlný zdroj energie z přirozených sacharidů, nebo lidem, kteří chtějí zvýšit příjem draslíku například kvůli vysokému krevnímu tlaku či jiným kardiovaskulárním problémům. Hodí se také pro děti, které hledají snadno stravitelnou sladkou svačinu.

4. Velmi zralý banán

Banány v této fázi jsou měkké, pokryté hnědými skvrnami a mají výraznou vůni. Obsah cukru se blíží ke svému maximu, zatímco množství vlákniny klesá. To je ideální pro ty, kteří potřebují rychlou energii a nemají tolik chuť k jídlu nebo touží po něčem sladkém. Naopak lidé, kteří chtějí regulovat hladinu cukru v krvi, by se měli velmi zralým banánům vyhnout, protože obsahují více cukru.

5. Přezrálý banán

Banány v této fázi mají hnědou až černou slupku a jsou měkké, často až kašovité. Obsahují nejvíce cukru a antioxidantů. Mají nejnižší množství vlákniny a ztrácejí část vitaminu C. Například zralý banán obsahuje v průměru 14 mg vitaminu C, zatímco přezrálý už jen 10 mg. Zajímavé je, že přezrálé banány mají o něco vyšší obsah kyseliny listové než ty zralé.

Tato fáze je nejvhodnější pro pečení a zmrazování, například do banánového chlebíčku, sušenek, smoothie nebo zmrzlin. Je lehce stravitelný a ideální pro ty, kteří potřebují rychlé cukry, například sportovci. Naopak není vhodný pro lidi s cukrovkou nebo pro ty, kdo hledají vlákninu či maximální nutriční hodnoty.

Platí tedy, že každý stupeň zralosti má své výhody i nevýhody a je vhodný pro různé skupiny lidí.

Anketa

Jaké banány máte nejraději?
Ještě zelené.
17,1 %
Žluté, zralé.
57,3 %
Chutnají mi úplně všechny. Nevadí mi ani přezrálé.
24,3 %
Banány mi vůbec nechutnají.
1,3 %
Celkem hlasovalo 2129 čtenářů.
Související témata:
Zralost potravin

Výběr článků

Načítám