Hlavní obsah

Hnědnou vám banány příliš rychle? Jednoduché triky je udrží čerstvé déle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banány jsou oblíbeným ovocem dospělých i dětí. Bohužel však mají tendenci rychle dozrávat a měnit svou strukturu. Jak nejlépe uskladnit banány tak, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak naopak urychlit proces zrání?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Banány přirozeně produkují plyn zvaný ethylen, který způsobuje zrání. Největší trik proto spočívá ve schopnosti regulace jeho uvolňování.

Odborník na vaření Mike z Kitchen Tips Online se rozhodl provést experiment se dvěma trsy banánů. Jeden trs umístil standardně na kuchyňskou linku, zatímco druhý trs vložil do vzduchotěsné nádoby společně s ethylenovou absorpční koulí.

Ta prodlužuje trvanlivost ovoce a zeleniny odstraněním plynů prostřednictvím oxidačního procesu, což zajišťuje, že produkty zůstanou déle čerstvé.

Významný rozdíl byl podle deníku Daily Mail pozorovatelný až téměř po týdnu, kdy Mike zjistil, že banány na lince jsou výrazně měkčí než ty umístěné do nádoby. Po patnácti dnech byly banány ve vzduchotěsné nádobě stále trochu zelené, ale po rozříznutí se v nich objevila malá hnědá skvrna, stále ale byly ještě jedlé.

Banány výrazně podporují mužskou plodnost

Vztahy a sex

Hnědá barva pochází z tmavých pigmentů včetně melaninu, který se nachází i v lidských vlasech a kůži.

V banánech se tyto pigmenty tvoří, když kyslík reaguje s fenoly, přírodními chemickými sloučeninami ve slupce.

Jak banán hnědne, velká část škrobu se přemění na jednodušší cukry, což z něj dělá vynikající přírodní zdroj sladkosti, která je žádoucí při přípravě mnohých receptů.

Pomůže potravinová fólie

Jednoduchým tipem, jak podobného výsledku dosáhnout i doma, je obalit stopky jednotlivých banánů do potravinové fólie. Když je jednotlivě obalíte, a tak zakryjete, zbude méně míst, jimiž by mohl ethylen unikat.

Také teplota má značný vliv na trvanlivost banánů. Pokud chcete, aby banány vydržely déle, uchovávejte je v chladném prostředí. Ideální teplota je kolem 13 °C. Čím je teplota v místnosti vyšší, tím rychleji banány dozrávají.

Na druhou stranu, pokud chcete, aby vám zelené banány dozrály rychleji, doporučuje se dát toto ovoce do uzavřeného papírového sáčku. Tím se zachytí etylen a zároveň vpustí dostatek kyslíku, aby proces pokračoval.

Při zkoušení této techniky je důležité nepoužívat plastový sáček, protože dovnitř nepropustí dostatek kyslíku – a tím se naopak proces zrání banánů zpomalí. To je důvod, proč se v supermarketech mnohdy banány umisťují do plastových pytlíků.

Potraviny, které vás zahřejí a organismu dodají ty správné živiny

Zdraví

Strava bohatá na tryptofan zlepšuje náladu a bojuje s depresí

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám