Hlavní obsah

Zradil královnu. Trump si vzal tentokrát na paškál prince Harryho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maryland

V předvolební kampani už rozbil spoustu porcelánu: nyní si Donald Trump (77), který se uchází o šanci na možný návrat do Bílého domu za republikány, vybral další oběť svého výhružného chování. Tentokrát je to princ Harry (39).

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Donald Trump promlouvá na konferenci konzervativních aktivistů

Článek

„Já bych ho nechránil. Zradil královnu. To je neodpustitelné. Kdyby to záleželo na mně, byl by v tom sám,“ prohlásil podle listu The Telegraph o víkendu v Oxon Holl ve státě Maryland na shromáždění Conservative Political Action Conference sdružující konzervativní aktivisty z celých USA.

V rozhovoru pro deník Daily Express pak Trump obvinil vládu Joea Bidena (81), že princi při jeho přistěhování do USA poskytla neoprávněná privilegia. „Myslím, že k němu byli příliš laskaví po tom, co udělal,“ vyčetl Trump.

Trump již dříve vyjádřil silnou podporu zesnulé královně Alžbětě II. (†96) a vyslovoval se kriticky vůči vévodovi a vévodkyni ze Sussexu.

Spojí nemoc královskou rodinu? Jsem vděčný, že jsem mohl letět za otcem, řekl Harry

Evropa

Memoáry prince Harryho označil za příšerné. Prohlásil rovněž, že ho překvapilo, že Harry a Meghan (42) si nezasloužili pozvání na korunovaci Karla III. (75), princova otce, s nímž se Harry, stejně jako s celou rodinou, nevybíravě rozkmotřil.

„Jaká to byla velkolepá a krásná dáma. Nikdo se jí nevyrovnal!“ uvedl exprezident v reakci na úmrtí zesnulé panovnice v roce 2022.

Co vyplnil do formuláře o drogách?

Vlivný konzervativní think-tank Heritage Foundation tvrdí, že Harrymu a Meghan neměly úřady povolit legálně vstoupit do USA, když se před čtyřmi lety přestěhovali do Kalifornie.

Důvodem je to, že princ se v autobiografii Spare (Náhradník) přiznal k užívání nelegálních drog. V knize Harry otevřeně psal o svých drogových experimentech. Marihuana, kokain, houbičky – každé ze svých potěšení s narkotiky v knize do podrobností vylíčil.

„Zatímco kokain mi nic neudělal, marihuana mi opravdu pomohla,“ svěřil se v knize. Po užití psychedelických hub prý uvěřil, že odpadkovému koši v koupelně narostla hlava a že se na něj dívá.

Heritage Foundation je přesvědčena, že mu měl proto být zakázán vstup do Spojených států. Ve formuláři žádosti o americké vízum (DS-160) je výslovně uvedena otázka: „Jste drogově závislý nebo zneužíváte drogy?“ Či: „Porušil/a jste někdy nějaký zákon týkající se držení, užívání nebo distribuce nelegálních drog?“

Foto: Jennifer Gauthier, Reuters

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu navštívili v polovině února tréninkové středisko ve Whistleru pro Invictus Games, sportovní hry válečných veteránů, v kanadském Vancouveru se budou konat v příštím roce

Odpověď „ano“ obvykle vede k zamítnutí žádosti, připomněl list Bild. Stále není jasné, jak princ na tuto otázku ve formuláři odpověděl. Nadace Heritage Foundation proto podala žalobu.

Nadace obvinila americkou vládu ze zatajování záznamů, které jsou podle ní v „nesmírném veřejném zájmu“, aby ochránila prince Harryho a jeho manželku Meghan Markleovou, americkou občanku.

RECENZE: Princ Harry žaluje. A nebere si servítky

Kultura

Právník: Slova v knize nejsou důkazem

Think-tank v pátek u soudu argumentoval, že americká vláda, konkrétně ministerstvo vnitřní bezpečnosti, by měla zpřístupnit imigrační formulář prince Harryho, z něhož vyplývá, zda prohlásil, že bral drogy.

Právník Bidenovy administrativy, který výzvu zpochybnil, řekl soudu ve Washingtonu, že princovo přiznání k užívání drog v jeho knize nelze považovat „nade vši pochybnost“ za důkaz, že k němu došlo.

„Princovo vyprávění mohlo být přikrášleno, aby se kniha lépe prodávala. Vyjádřit něco v knize, to ještě neznamená, že je to pravda,“ dodal právník.

V televizním rozhovoru na začátku tohoto měsíce Harry připustil, že dokonce uvažoval o přijetí amerického občanství. Musel by se však pravděpodobně vzdát svých královských titulů. „Tato myšlenka mi přišla na mysl, ale v tuto chvíli není prioritou,“ prohlásil.

Harry a Meghan některé Američany otravují, rýpl si guvernér DeSantis

Amerika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám