Hlavní obsah

Britští poslanci grilovali ropného giganta, stále neprodal podíl v Rosněfti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ropná společnost BP vlastnící podíl v ruské Rosněfti by měla přebytečné zisky věnovat na poválečnou obnovu Ukrajiny. V opačném případě by měli britští vládní ministři na firmu uvalit zvláštní daň z nadměrných zisků, tzv. windfall tax, poznamenali ve středu britští poslanci.

Foto: Profimedia.cz

Logo společnosti BP

Článek

Britská BP má stále 19,75procentní podíl v ruské ropné firmě Rosněfť, ačkoli se po začátku ruské invaze zavázala všechny styky s Ruskem ukončit a podíl prodat. I když k tomu už některé kroky podnikla, zmíněný podíl stále vlastní a britští poslanci ze všech parlamentních stran to ve středeční rozpravě v parlamentu zkritizovali.

„Je velice ostudné, že velká, veřejně kótovaná britská společnost vydělává na prodeji ropy, který financuje Putinovu válku,“ řekla ve středu v parlamentu labouristická poslankyně Margaret Hodgeová. „BP musí buď dobrovolně věnovat všechny své ruské dividendy na obnovu Ukrajiny, nebo ji k tomu musí vláda donutit,“ navrhla Hodgeová.

Ruská ropa se na trzích zastropovala sama

Ekonomika

„Tvrzení BP, že je jako akcionář blokována, je směšné a jednoduše řešitelné,“ dodala Hodgeová s odkazem na argumentaci ropného giganta. „Měli by vyslyšet výzvy vedoucího ekonomického poradce Volodymyra Zelenského a vzdát se válečných zisků ve prospěch Ukrajiny a obětí války,“ dodala poslankyně.

BP prozatím neuvedla, jakým způsobem hodlá prodat svůj podíl v ruské Rosněfti. Od roku 2013 na dividendách díky podílu společnost získala až 3,75 miliardy liber (v přepočtu 105,8 miliardy korun). S prodejem podílu by však společnost mohla mít problém kvůli západním sankcím uvaleným na Rusko a nejistotě ohledně regulací ruského ropného průmyslu.

„Žádné dividendy z Ruska nedostáváme“

Společnost se minulý týden bránila, že od rozhodnutí prodat podíl žádné další dividendy nedostala. Navíc by podle BP všechny platby jakékoli britské společnosti nejprve šly na „velmi omezený ruský bankovní účet, z nějž by nešlo převést žádné peníze bez souhlasu ruské vlády“.

Británie tzv. windfall tax neboli daň z mimořádných zisků zavedla v červenci. V listopadu oznámila její prodloužení do roku 2028, sazba daně se má také zvýšit. Z původních 25 procent vzroste na 35 od ledna příštího roku.

Západ omezil dovoz ruské ropy. Moskva slibuje reakci

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám