Hlavní obsah

Ženy ve Washingtonu demonstrovaly za právo na potrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Statisíce žen z různých částí USA a další šedesátky zemí se v neděli sešly ve Washingtonu na demonstraci za právo žen na umělé přerušení těhotenství.Šlo o největší demonstraci na podporu potratů od roku 1992, kdy se na ní sešlo tři čtvrtě miliónu žen. Na transparentech byly slogany Moje tělo, moje rozhodnutí a Žádný návrat k ilegálním potratům.

Článek

Francis Kisslingová z organizace Katolíci pro svobodnou volbu prohlásila: "Uslyšíte naše hlasy zvonit ve svých uších tak dlouho, dokud nenecháte všechny ženy, aby samy rozhodovaly o svých reprodukčních přáních."

Účast na demonstraci přislíbily herečky Sharon Stoneová, Helen Huntová a Uma Thurmanová a modelka Cindy Crawfordová. Hollywoodská hvězda Whoopi Goldbergová se přímo podílela na přípravách Pochodu za život žen. Odhodlání přijít vyjádřila i bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová.

Bush omezuje právo na potrat

Demonstrace byla svolána kvůli tomu, že George Bush dává stále větší prostor konzervativcům, požadujícím omezení práva na potrat. Advokáti řekli, že práva na potrat jsou omezována a oslabována federálními a státními restrikcemi. Jestliže bude Bush zvolen podruhé, mohou být ohrožena.

Bush 1. dubna podepsal zákon, který uznává právní status lidskému plodu a umožňuje tak například obžalovat vraha těhotné ženy ze dvou zabití. Zastánci potratů proti tomu hned protestovali s tím, že se jedná o krok k dalšímu zpochybnění práva na umělé přerušení těhotenství v USA, kde loni přijatý zákon zakazuje potraty v pokročilém stupni těhotenství, a to po třetím měsíci od početí.

Volební ladění demonstrace

"Tato administrativa je plná lidí, kteří pohrdají zákony o sexuálním obtěžování, kdo tvrdí, že rozdíly mezi mužem a ženou jsou vymyšlené," uvedla senátorka a žena bývalého demokratického prezidenta Hillary Clintonová s tím, že se obává, aby se zákony nevrátily do dob, kdy potrat nebyl legální. V blízkosti Bílého domu vzkázala demonstrujícím, že se ženy musejí mobilizovat proti Bushovi, který jim bere jejich práva. Vyzvala k jeho odvolání v listopadových prezidentských volbách.

Trasu pochodu lemovaly stoly, kde bylo možné vyjádřit podporu prezidentskému kandidátovi demokratů Johnu Kerrymu a kde se nabízely jeho samolepky. Politický podtext podtrhovala řada transparentů se slogany Bush živí terorismus a Volte demokrata Johna Kerryho. Průvodu se zúčastnily i obě Kerryho dcery.

Demonstraci provázely tisíce policistů. Ti měli hlavně zabránit střetům mezi zastánci a odpůrci potratů, kteří na stejnou dobu a místo svolali také demonstraci. Ta však byla mnohem menší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám