Hlavní obsah

Zelenskyj: Ruskou agresi na Ukrajině lze porazit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruskou agresi na Ukrajině lze porazit. V neděli to účastníkům obranné konference ve Švédsku řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Konference se zúčastnil online. Situace na bojišti je podle něj v tuto chvíli relativně stabilní. Švédský ministr zahraničí Tobias Billström na stejné akci řekl, že hlavním úkolem švédské zahraniční politiky v nadcházejících letech bude podpora Ukrajiny.

Foto: Ntb, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„I Rusko se dá v rámci mezinárodního práva zatlačit zpět. Jeho agrese může být poražena,“ uvedl ukrajinský prezident.

Válka na Ukrajině podle Zelenského ukázala, že Evropa musí rozvíjet společnou výrobu zbraní, aby se kontinent mohl ubránit za jakékoli globální situace, která může nastat.

„Dva roky této války ukázaly, že Evropa potřebuje vlastní dostatečný arzenál pro obranu svobody, vlastní kapacity pro zajištění obrany,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Japonsko přislíbilo 833 milionů korun

Japonská ministryně zahraničí Jóko Kamikawaová při nedělní návštěvě Kyjeva přislíbila Ukrajině 37 milionů dolarů (833 milionů korun) prostřednictvím fondu NATO. Peníze budou určené na dodávku systému pro monitorování letadel.

Na společné tiskové konferenci s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou, která se z bezpečnostních důvodů konala v protileteckém krytu, ministryně ujistila, že Japonsko bude dál pomáhat zemi válčící už bezmála dva roky s Ruskem, informuje japonská tisková agentura Kjódó.

„Japonsko je odhodláno podpořit Ukrajinu, aby se vrátil mír,“ řekla Kamikawaová.

Ministryně také uvedla, že Japonsko poskytne Ukrajině pět mobilních plynových turbínových generátorů elektřiny. Ty mají Ukrajincům pomoci přečkat tuhou zimu.

Loni v září Ukrajinu navštívil předchůdce Kamikawaové ve funkci Jošimasa Hajaši. Předal tehdy Ukrajincům 24 jeřábů pro odstraňování min z míst obývaných civilisty. Byla to první cesta šéfa japonské diplomacie do Kyjeva od začátku ruské invaze. Tokio se dlouhodobě vyhýbá poskytování zbraní Ukrajině.

Zelenskyj: Letos půjde hlavně o Krym

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám