Hlavní obsah

Zelenskyj: Letos půjde hlavně o Krym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžištěm války na Ukrajině bude letos Krymský poloostrov a s ním související bitva o Černé moře, uvedl v rozhovoru pro The Economist ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Potvrdil také, že snížení věkové hranice pro mobilizaci v jeho zemi ze stávajících 27 let bude nepopulárním, ale nezbytným krokem.

Foto: Profimedia.cz

Krymský most, ilustrační foto

Článek

Zelenskyj zdůraznil, že Krym je potřeba izolovat. „Je to pro nás extrémně důležité, protože je to způsob, jak snížit počet útoků z této oblasti.“ Krymský most je pro ukrajinskou armádu legitimním vojenským objektem a „Rusko to musí vědět“, řekl ukrajinský prezident britskému týdeníku.

V této souvislosti také zmínil ukrajinskou žádost o poskytnutí německých řízených střel s plochou dráhou letu Taurus, jimiž by Kyjev mohl klíčovou dopravní tepnu spojující pevninské Rusko s anektovaným Krymem zničit.

Aniž by zmínil časový rámec, v pozemní válce označil za bezprostřední úkol Ukrajiny „bránit východ a jih, zachránit tato velmi důležitá města Ukrajiny, Charkov, Dnipro, Záporoží, Cherson, Mykolajiv“ a také chránit kritickou infrastrukturu Ukrajiny.

Rozhovor se týkal také dalšího palčivého problému, a sice nedostatku lidských zdrojů ve válce proti Rusku.

Zelenskyj připustil, že snížení věkové hranice pro mobilizaci a zúžení zákonných možností, jak se mobilizaci vyhnout, jsou na Ukrajině nepopulární témata. Jiná alternativa ale v současnosti není, dodal. Mobilizace podle něj „neznamená jen to, že vojáci jdou na frontu, ale týká se nás všech, jde o mobilizaci veškerého úsilí,“ řekl. „Nejdůležitější profese, které se Ukrajinec může v tuto chvíli věnovat, je být na Ukrajině,“ poznamenal.

Z ruské lodi zbyly po ukrajinském útoku jen ohořelé trosky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám