Hlavní obsah

Zelenskyj k MH17: Klíčové je pohnat před spravedlnost i ty, kteří útok nařídili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvítal dnešní verdikt nizozemského soudu v souvislosti se sestřelením letu MH17 nad východní Ukrajinou v roce 2014. Dodal nicméně, že klíčové je rovněž pohnat před spravedlnost ty, kteří útok nařídili. Podle představitele ukrajinské prezidentské kanceláře Mychalja Podoljaka verdikt vyslal silný signál, že „každý válečný zločin spáchaný Rusy“ bude vyšetřen a uzavřen.

Foto: Reuters

Zelenskyj triumfálně přijel do osvobozeného Chersonu.

Článek

Soud v nizozemském Haagu dnes v nepřítomnosti odsoudil na doživotí dva Rusy a jednoho ukrajinského občana, které shledal vinnými z vraždy všech 298 cestujících a členů posádky letu MH17. Čtvrtého obžalovaného, ruského občana, zprostil viny pro nedostatek důkazů. Dopravní letadlo společnosti Malaysia Airlines bylo podle soudu v létě 2014 sestřeleno raketou ruské výroby odpálenou z pole na separatisty ovládaném východu Ukrajiny, který v té době kontrovalo Rusko.

Aktivisté, kteří se přilepili ke slavnému obrazu, jdou do vězení

Evropa

„Důležité soudní rozhodnutí v Haagu. První verdikty nad pachateli sestřelení letu MH17. Pohnat před spravedlnost ty, kteří útok nařídili, je rovněž klíčové, pocit beztrestnosti totiž vede k novým zločinům,“ napsal Zelenskyj na Twitteru. „Tuto iluzi (beztrestnosti) musíme rozptýlit. Potrestání všech zvěrstev, kterých se Ruská federace dopustila tehdy a kterých se dopouští nyní, je nevyhnutelné,“ dodal prezident.

„Dá se říct, že je to nejsilnější signál celému světu, včetně samotného Ruska, že každý válečný zločin spáchaný Rusy bude zdokumentován, vyšetřen a uzavřen. Bez ohledu na to, jak dlouho to bude trvat,“ okomentoval verdikt v rozhovoru s agenturou Reuters zástupce ukrajinské prezidentské kanceláře Podoljak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám