Hlavní obsah

Zarkáví v Iráku znovu zaútočil: devět mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/LONDÝN

Po celou neděli pokračovaly útoky v Iráku, které si vyžádaly další oběti na životech. K největšímu, při němž v Tádži severně od Bagdánu zahynulo nejméně devět osob, se přihlásila skupina vedená Músou Zarkávím navázaná na al-Kajdá.

Foto: Pavel Čempěl

Vloni se do soutěže zapojilo 1142 lidí.

Článek

"Jeden z našich hrdinů, kéž odpočívá v pokoji, zasáhl vojenskou základnu patřící americkým silám v Tádži severně od Bagdádu, a vzal s sebou mnoho životů. Druhý hrdina zasáhl centrum armády a policistů, kteří levně prodali své náboženství, čest a zemi a jsou spojeni s Američany," uvádí se v prohlášení formace Lvů tavhídu a džihádu (jednoty a svaté války), zveřejněném na islamistické webové stránce.

Při útoku na vojenskou kolonu ve východní části Bagdádu zemřel americký voják. Na stejném místě došlo k útokům i ve dvou posledních dnech.

Poláci obětí sobotního přepadu

Při palebném přepadu konvoje v Bagdádu v sobotu odpoledne zahynuli čtyři civilisté pracující pro americkou bezpečnostní agenturu Blackwater Security Consulting, dva Američané a dva Poláci. Další Polák byl při útoku, o němž prozatím nebyly zveřejněny žádné podrobnosti, zraněn. Po útočnících se intenzivně pátrá. Ve Varšavě o tom informoval mluvčí polského ministerstva zahraničí Boguslaw Majewski

Zatímco v Nadžáfu se situace uklidňuje, přestřelky mezi koaličními silami a šíitskými milicemi Muktady Sadra pokračují už druhý den v bagdádské čtvrti Sadr. Pracovník márnice bagdádské nemocnice Kindi agenturu AFP informoval, že v sobotu před půlnocí o život přišli dvě děti, jeden mladík a dvě ženy. Dodávka, v níž jeli, se stala terčem palby, když se vraceli z návštěvy u rodičů v Sadru.

V neděli bylo také oznámeno, že povstalci v sobotu zaútočili na policejní stanici Musajjábu jižně od Bagdádu. Útočníci s namířenými zbraněmi nahnali policisty do cely a pak rozmístili na stanici výbušniny. Když se místní obyvatelé pokusili policisty osvobodit, trhavina explodovala. Podle svědků o život přišlo deset policistů a dva civilisté.

Irák obnoví trest smrti, hrozí Husajnovi

Nový irácký ministr spravedlnosti, šíita Málik Duhan Hasan v rozhovoru pro agenturu AFP řekl, že Irák po 30. červnu obnoví trest smrti. "Trest smrti je v Iráku pouze pozastaven. Chceme jej obnovit pro velmi přesně vymezené případy," prohlásil irácký ministr. Za Saddámova režimu bylo podle něj možné trest smrt uložit za 120 různých zločinů: "My však jejich počet snížíme."

Co se týká výše trestu pro bývalého iráckého diktátora, ministr spravedlnosti řekl: "Mnoho lidí se mě ptá, zda Saddám Husajn unikne trestu smrti. Pro mě je tato záležitost jednoduchá: byl šéfem ozbrojených sil a dezertoval. Podle svých vlastních zákonů si již za tento zločin zaslouží trest smrti."

Také premiér  Ajád Aláví doufá, že bude Saddám Husajn souzen v Iráku. Současně podpořil setrvání mezinárodních sil v Iráku do doby, než bude tato země sama schopna zajišťovat svou  bezpečnost. Doufá, že OSN "zabezpečí Irák před nepřáteli".

"Chtěli bychom, aby mezinárodní síly zůstaly v Iráku ještě nějaký čas - do té doby, než bude Irák schopen sám vyřešit bezpečnostní problémy.  Věříme, že toho dosáhneme tak rychle, jak to jen bude možné. Rádi bychom, aby nám OSN pomohla."

Reklama

Související témata:

Související články

Raketa zasáhla americkou základnu u Kirkúku

Silné exploze ve středu večer otřásly americkou základnou na okraji severoiráckého Kirkúku. Podle irácké policie se základna stala terčem ostřelování a jedna...

Výběr článků

Načítám