Hlavní obsah

V Iráku zatčen spolupracovník teroristy Zarkávího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácká policie zatkla Omara Bazijaniho, jednoho z blízkých spolupracovníků islámského teroristy Músy Zarkávího, který je podezřelý z řady útoků na koaliční síly v Iráku. Podle informací BBC byl zadržel už minulou sobotu, zpráva o jeho dopadení však byla vydána až v pátek.

Foto: Jiří Smutný
Článek

"Irácká policie zatkla známého teroristu Omara Bazijaniho, který je podezřelý, že se podílel na řadě útoků proti koalici vedené USA," uvedl její mluvčí v prohlášení. Neupřesnil občanství zadrženého, ale zdůraznil, že se jedná o jednoho z nejvýznamnějších členů Zarkávího sítě.

Bazijani byl podle Američanů ve spojení se Zarkávím, ovšem vazba nebyla blíže specifikována. Mluvčí amerických ozbrojených sil pouze uvedl: "Jeho zadržení připravilo Zarkávího o jednoho z nejcennějších důstojníků v jeho síti."

Omar Bazijaní  byl podle vyjádření amerických ozbrojených sil ve spojení s několika extrémistickými a teroristickými skupinami v Iráku. Údajně je odpovědný za celou řadu atentátů a bombových útoků, při nichž zemřela celá řada iráckých občanů.

Na dopadení Jordánce Zarkávího, který se přihlásil k atentátu, při němž zemřel předseda prozatímní irácké vládní rady, byla vypsána odměna ve výši 10 miliónů dolarů.

Projev premiéra

K ukončení útoků na koaliční síly v Iráku vedené Spojenými státy  v pátek v projevu k národu vyzval nový irácký premiér Ajád Aláví: "Napadání mezinárodních sil vedených USA a jejich dotlačení k opuštění Iráku by znamenalo pro Irák velkou pohromu. A to hlavně, když by se tak stalo dříve, než se plně vybudují (irácké) bezpečnostní a vojenské instituce."  

Zároveň čtyři dny po svém jmenování do funkce ujistil, že Iráčané jsou připraveni ukončit americkou okupaci s převzetím moci 30. června. Vyjádřil také přesvědčení, že mezinárodní síly vybavené mandátem OSN zaručí bezpečnost Iráku.

Nová irácká vláda upozornila OSN, že chce mít právo rozhodovat o přítomnosti Spojenými státy vedených koaličních jednotek na svém území a o dalších bezpečnostních otázkách, ale prozatím si přeje, aby cizí vojáci v zemi zůstali.

Útok na kolonu si vyžádal čtyři mrtvé Američany

Čtyři američtí vojáci byli zabiti a pět dalších zraněno při útoku na vojenskou kolonu v Bagdádu nedaleko východní čtvrtě Sadr City. Na jedno z vozidel Humvee bylo vypáleno několik pancéřových pěstí. Vůz zachvátily plameny.

Klid zbraní v Nadžáfu

V Nadžáfu podle dohody měl nastat klid zbraní. Na jeho dodržování dohlížejí iráčtí policisté a šíité. Milice Muktady Sadra mohou zůstat ve městě, ale mají odevzdat zbraně. Sadr tento pátek nekázal v Kúfě, ale jeho prostředník vzkázal věřícím, že bude uznávat jen legálně zvolenou vládu a ne současný kabinet.

Volby se mají v Iráku konat v lednu. V pátek byla ustavena osmičlenná komise, která je má připravit.

Reklama

Související témata:

Související články

Jmenování prezidenta Iráku utopeno v krvi

Jmenování nového prezidenta Iráku sunnity Ghazího Adžila Javara doprovází krveprolití. Téměř současně s jeho úterním uvedením do úřadu se ozvaly na nejméně...

Raketa zasáhla americkou základnu u Kirkúku

Silné exploze ve středu večer otřásly americkou základnou na okraji severoiráckého Kirkúku. Podle irácké policie se základna stala terčem ostřelování a jedna...

Výběr článků

Načítám