Hlavní obsah

Bratr muže, který zradil syny Saddáma Husajna, byl zabit

MOSÚL/BAGDÁD/NEW YORK

Bratr Iráčana, který poskytl jednotkám USA informace o místě pobytu synů svrženého diktátora Saddáma Husajna Udaje a Kusaje, byl v sobotu ráno zavražděn v severoiráckém Mosúlu.

Foto: Jiří Cysař
Článek

S odvoláním na tamní policii o tom informovala televize al-Arábija: "Saláha Zajdaního zavraždili neznámí muži, kteří ze svého vozu spustili palbu na jeho automobil. Ve vozidle s ním byli dva příbuzní a přítel, kteří byli zraněni. Vrahům se podařilo uniknout," uvedla policie. 

Oba Saddámovi synové bydleli v domě mosulského obchodníka Naváha Muhammada Zajdáního, jenž poskytl americkým vojákům informace, které vedly 22. července 2003 k útoku. Zabiti při něm byli Udaj, Kusaj i Kusajův syn Mustafa. Od onoho dne o Naváhovi Zajdáním, který dostal 30 miliónů dolarů,  není nic známo. Bál se pomsty.

Zibárí: Saddám Husajn měl být souzen hned

Spojené státy udělaly chybu, když zabránily rychlému soudu se Saddámem Husajnem a dalšími představiteli bývalého iráckého režimu. V New Yorku to prohlásil irácký ministr zahraničí Hošjar Zibárí, podle nějž by podobné soudy mohly částečně zabránit násilí, které nyní otřásá Irákem: "Ti, kdo vedou útoky, se ptají: Co nám udělají? Zadrží nás, strčí do vězení a budou krmit čtyřikrát denně."

I když už běží proces, jenž má nakonec přivést Saddáma Husajna před soud, Zibárí soudí, že se to hned tak nestane. Irácká prozatímní vláda pravděpodobně vyhoví americkému požadavku nevydat vězně včetně Saddáma Husajna.

Další útoky v Iráku

V Bagdádu ráno zemřel jeden americký voják a tři další byli zraněni, když pod jejich vozidlem jedoucím v koloně vybuchla nastražená nálož. Zraněn byl i řidič iráckého pick-upu, který projížděl kolem. K explozi došlo nedaleko budovy ministerstva vnitra, kde se o den dříve odehrál podobný útok. Ten si vyžádal nakonec pět obětí, čtyři Američané zemřeli na místě, další podlehl zraněním v noci na sobotu. o den dříve zemřelo při podobném útoku pět Američanů. Zraněné odvezli vrtulníkem.

K dalšímu útoku došlo na silnici vedoucí na bagdádské letiště. Při útoku ozbrojenců se samopaly zahynuli tři lidé, nemělo by však jít o vojáky. Na místě útoku zůstaly vraky dvou vyhořelých vozidel.

Neznámí ozbrojenci dnes rovněž zaútočili na stanoviště irácké policie v bagdádské čtvrti Sadr, na jehož ostraze se podílejí i američtí vojáci.

Jeden civilista byl zabit a tři další zraněni při útoku na konvoj v severoiráckém Mosúlu. V tomto městě bylo rovněž 17 civilistů zraněno při granátovém útoku na frontu lidí před náborovým střediskem irácké armády.

Reklama

Související články

Saddámovi synové zabiti při zátahu v Mosulu

Synové svrženého iráckého prezidenta Saddáma Husajna Udaj a Kusaj zahynuli při úterní razii amerických vojáků v severoiráckém Mosulu. Informaci o jejich smrti...

Výběr článků

Načítám