Hlavní obsah

Západ nedodá Ukrajině útočná letadla a tanky, připustil Macron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek v Kyjevě podle ukrajinských médií připustil, že existují omezení na dodávky určitých zbraní Ukrajině. Západní země se na tom podle Macrona domluvily z obavy, aby nebyly vtaženy do války s Ruskem.

Foto: Ludovic Marin, Reuters

Emmanuel Macron v Kyjevě

Článek

„Pomáháme Ukrajině bránit se, ale nevstupujeme do války s Ruskem, a proto bylo domluveno, že určité zbraně – zejména útočná letadla či tanky – nebudeme dodávat. (Ukrajinský) prezident (Volodymyr) Zelenskyj si je této dohody vědom,“ řekl Macron podle listu Ukrajinska pravda.

Macron podle listu RBK-Ukrajině objasnil, že zmíněná dohoda je „téměř oficiální“.

Francouzský prezident připomněl, že Západ již dodal Ukrajině některé zbraně a munici a nyní začaly dodávky i samohybných houfnic Caesar francouzské výroby. „Umožní to ukrajinským silám větší pohyblivost a ničit nepřítele z velké vzdálenosti,“ řekl.

Ukrajině dodáme dalších šest houfnic, slíbil Macron

Evropa

Ukrajinska pravda připomněla, že v květnu prosákly na veřejnost zprávy, že se Bílý dům domlouvá s Ukrajinou na omezeních ohledně použití amerických zbraní. Tato omezení se mají vztahovat především na cíle ležící hluboko v Rusku. Americký prezident Joe Biden tehdy – na pozadí debat o dodávkách dalekonosných zbraní, především raketometů – prohlásil, že USA se nechystají Ukrajině dodat rakety schopné ničit cíle na ruském území. Nicméně USA nakonec schválily, že předají Ukrajině čtyři moderní raketomety HIMARS, které by měly dorazit do konce června, dodal deník.

Deník RBK-Ukrajina poznamenal, že o nepsané dohodě nedodávat Ukrajině bojová letadla dříve informovala německá agentura DPA, a dodal, že kvůli tomu se nakonec Polsko zřeklo poskytnutí stíhaček MiG-29 sovětské výroby. Ale později západní spojenci předali Ukrajině rozebrané bitevníky Su-25.

Anketa

Měl by podle vás Západ dodávat napadené Ukrajině i letadla a tanky?
Ano
57,5 %
Ne
39,6 %
Nemám jasný názor
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 32304 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám