Hlavní obsah

Ukrajině dodáme dalších šest houfnic, slíbil Macron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina by měla dostat dalších šest francouzských houfnic Caesar, uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron po čtvrtečním jednání se svým ukrajinským protějškem Volodmyrem Zelenským v Kyjevě. Francie by měla také Ukrajincům poskytnout mobilní vyšetřovací jednotky, které by měly pomoci s objasněním masakrů podobných v Buči.

Foto: Ludovic Marin, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron při návštěvě Kyjeva

Článek

„Kromě už dodaných 12 caesarů jsem se rozhodl dodat dalších šest caesarů,“ nechal se slyšet Macron.

Ten ukrajinskou metropoli ve čtvrtek navštívil společně s německým kancléřem Olafem Scholzem, italským premiérem Mariem Draghim a rumunským prezidentem Klausem Iohannisem.

Foto: Ludovic Marin, Reuters

Setkání státníků v Kyjevě. Na snímku v popředí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, za ním zleva rumunský prezident Klaus Iohannis, italský premiér Mario Draghi, německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron

Ukrajina v poslední době naléhá na Západ, aby jí dodal další těžké zbraně a ona mohla čelit vojensky silnějším ruským okupantům. Na východní frontě má vysoké lidské ztráty. Dodávky dalších zbraní přislíbili Ukrajině její spojenci ze Severoatlantické aliance ve středu.

„Pomáháme Ukrajině s dodávkami zbraní, budeme v tom pokračovat tak dlouho, dokud to Ukrajina bude potřebovat,“ ujistil německý kancléř Olaf Scholz.

Nestrachujme se tolik o Putinovu duševní pohodu, vzkazuje Lotyšsko

Válka na Ukrajině

Macron, který čelil kritice, že je vůči Rusku příliš poddajný, nyní v Kyjevě prohlásil, že Západ nebude od Ukrajiny požadovat žádné ústupky při případných jednáních o konfliktu s Ruskem. Okolnosti mírových rozhovorů budou záviset čistě na Ukrajině, zdůraznil.

Šéf Elysejského paláce ale zároveň uvedl, že je zapotřebí udržet nějaký komunikační kanál s ruským prezidentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám