Hlavní obsah

Zakladatel žoldnéřské skupiny Prigožin přiznal, že zasahoval do voleb v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatel ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny a podnikatel Jevgenij Prigožin oznámil, že se podílel na zasahování do voleb ve Spojených státech. Podle agentury Reuters jde o první veřejné přiznání od osoby, kterou Washington viní z pokusů ovlivňovat americkou politiku.

Foto: Profimedia.cz

Jevgenij Prigožin (vlevo)

Článek

V odpovědi na dotaz ruského zpravodajského serveru, který na ruské sociální síti VKontakte zveřejnila tisková služba jeho cateringové společnosti Concord, Prigožin uvedl: „Vměšovali jsme se (do amerických voleb), vměšujeme se a budeme se vměšovat. Opatrně, přesně, chirurgicky a po svém, jak to umíme.“

„Během našich sotva znatelných operací odstraníme obě ledviny a játra najednou,“ řekl bez bližšího vysvětlení Prigožin.

Komentář byl zveřejněn v předvečer amerických voleb do Kongresu.

Prigožin – často označovaný jako Putinův šéfkuchař, protože jeho cateringová společnost dostává zakázky od Kremlu – byl v USA oficiálně obviněn ze sponzorování takzvaných trollích farem, kterými se podle západních představitelů Moskva snaží ovlivňovat politiku v USA a dalších zemích.

Jak uvedla mluvčího Bílého domu Karine Jean-Pierreová, Prigožinovy komentáře „pro ně nejsou ničím novým či překvapivým“.

„Je dobře známo a dobře zdokumentováno, že subjekty spojené s Jevgenijem Prigožinem se snažily ovlivnit volby po celém světě, včetně Spojených států,“ dodala

USA se podle ní toto ruské úsilí snažily odhalit a čelit mu. Jak doplnila, snahou Ruska bylo mimo jiné podkopávat demokracii a rozsévat neshody.

„Není proto divu, že se Rusko snaží vyzdvihovat své snažení a vymýšlet si příběhy o tom, jak jsou úspěšní, právě vpředvečer voleb,“ uzavřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám