Hlavní obsah

Zahraniční síly v Iráku by měly mít souhlas Bagdádu, uvedla americká diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční vojenské jednotky v Iráku by v zemi měly působit se souhlasem centrální vlády v Bagdádu a pod záštitou mezinárodní koalice bojující proti Islámskému státu (IS), uvedlo dnes americké ministerstvo zahraničí. Jde o reakci na spory s Ankarou ohledně vyslání tureckých vojáků na severu Iráku.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Boje v Iráku - ilustrační foto

Článek

„Je nezbytně nutné, aby všechny strany v příštích dnech a týdnech úzce spolupracovaly a koordinovaly své úsilí, aby byla zajištěna jednota ve snaze porazit DAIŠ a rovněž trvalá bezpečnost iráckého lidu,“ citovala agentura Reuters z prohlášení americké diplomacie. DAIŠ je arabskou zkratkou pro Islámský stát.

Napětí mezi Irákem a Tureckem se stupňuje už od loňska, kdy Turecko vyslalo na sever Iráku svou armádu oficiálně pro to, aby se podílela na výcviku iráckých vojáků. Turecký parlament nedávno o rok prodloužil mandát armádě bojovat proti ozbrojeným skupinám na území Iráku a Sýrie.

V Iráku jsou turečtí vojáci podle Ankary v rámci mezinárodní mise, při níž se cvičí iráčtí vojáci pro boj proti IS.

Irácká vláda však tvrdí, že do země turecké vojáky nepozvala, a považuje je za okupanty. Celkem jde o zhruba 2000 tureckých vojáků, kteří prý připravují své irácké kolegy na dobývání města Mosul kontrolovaného islamisty.

Související témata:

Výběr článků

Načítám