Hlavní obsah

Žádná mobilizace není na pořadu dne, tvrdil před týdnem Peskov

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu ráno vyhlásil částečnou mobilizaci, která by se měla týkat 300 tisíc Rusů. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov přitom ještě před týdnem médiím tvrdil, že toto téma není mezi ruskými pohlaváry na pořadu dne.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Ne, v tuto chvíli se o tom nebavíme,“ citovala státní agentura TASS Peskova 13. září.

Mluvčí Kremlu touto odpovědí reagoval na poslance Státní dumy Michaila Šermeta, který tvrdil, že Rusko musí vyhlásit mobilizaci, pokud chce dosáhnout cílů „speciální vojenské operace“ na Ukrajině, jak Kreml označuje agresi vůči sousednímu státu.

Peskov se o tématu mobilizace podobně vyjadřoval i dříve. V červnu dementoval zprávy britských médií o tom, že Rusko chystá masivní mobilizaci. Články označil za „čistý fake“.

Utéct před válkou? Rusové jsou doma v pasti

Válka na Ukrajině

Ve středu Vladimir Putin podpořil návrh ministerstva obrany na částečnou mobilizaci, která má začít okamžitě. Odůvodnil to ochranou vlasti, její suverenity a územní celistvosti.

„Použijeme všechny zdroje, které máme, abychom bránili náš lid. Věřím ve vaši podporu,“ vzkázal Rusům v projevu.

Na Ukrajinu má narukovat 300 tisíc rezervistů. Tomuto kritériu vyhovuje až 25 milionů Rusů a nikdo z nich neví, zda volba padne právě na něj.

Putin přikrmil jaderného strašáka

Válka na Ukrajině

Ne všichni Rusové s částečnou mobilizací souzní. Ve středu odpoledne začaly ve městech východní části federace protesty. Většinou jde o malé neorganizované akce, větší demonstrace se očekávají večer v evropských částech Ruska.

Po vyhlášení částečné mobilizace se zvedl zájem o letenky z Ruska do zahraničí. Po několika minutách byly vyprodány letenky do Gruzie, Arménie, Ázerbájdžánu, Kazachstánu či Uzbekistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám