Hlavní obsah

Z německých vlaků se stávají zóny strachu. Zaměstnanci zoufale píší o pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím. To vše den co den zažívají zaměstnanci durynské železnice, píší německé deníky s odkazem na dopis, který poslali vedení železniční společnosti. Doslova katastrofální situace je na trati Erfurt–Arnstadt–Suhl-Meiningen. Pachateli násilí jsou migranti a obyvatelé uprchlického domova v Suhlu, uvádějí zaměstnanci v dopise.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dopis je podle zaměstnanců jakýmsi zoufalým voláním o pomoc. Situace je podle nich naprosto neúnosná. Průvodčí a strojvůdci jsou denně ohrožováni nebo napadáni, zejména u večerních a nočních spojů. Incidenty, které popisuje dopis, nemohou nechat nikoho na pochybách, že se situace naprosto vymkla, píše deník Bild.

Průvodčí jsou denně vystavováni hrubým urážkám při kontrole jízdenek, ženy jsou terčem sexistických výhrůžek. Běžné jsou fyzické útoky v podobě kopanců a úderů, plivání, voyeurismus. Často se stává, že zaměstnanci zběsile prchají z vlaků přes koleje, aby utekli před zmlácením. Běžně manželé doprovázejí své ženy, které jsou ve službě, aby je v případě potřeby chránili, píše deník Thüringer Allgemeine.

Finsko razantně zpřísňuje azylový zákon, naštvalo tím německou vládu

Zahraniční

Reakce zástupců spolkové policie je zarážející. Mluvčí Karsten Täschner uvedl, že by se situace v Durynsku neměla přeceňovat, protože „okolnosti jsou příliš naddimenzované emocemi“ a s nárůstem trestné činnosti v železniční dopravě bojují všechny spolkové země, protože se zvýšil počet cestujících v důsledku cenově výhodné měsíční jízdenky za 49 eur.

Integrace v německých školách selhala, přiznali politici. Realita je horší, všichni se bojí říct pravdu, míní expert

Zahraniční

Vysvětlení policejního mluvčího naštvala Thomase Filipa, předsedu Železničního a dopravního svazu (EVG). Ten potvrzuje rostoucí brutalitu na železnici. „Trať v Durynsku, která se stala ohniskem násilí, to není ojedinělý případ. Respekt se ztratil,“ řekl. Podle jeho slov se na železnici odehrává mnohem více násilí, než je nahlášeno. „Abychom přispěli k deeskalaci, asi 70 procent incidentů vůbec nehlásíme,“ říká Filip.

Nakonec železniční společnost zasedla se zástupci durynského ministerstva dopravy a policií k jednacímu stolu a výsledkem je částka, která se z rozpočtu zemské vlády vydá na bezpečnostní opatření. Německé dráhy nedávno oznámily, že průvodčí dostanou na své uniformy malé kamery. Spolková policie zavedla od loňského listopadu hlídky v civilu, které operují na různých vlakových trasách.

V Německu žije načerno půl milionu migrantů. Stát je zaopatřuje

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám