Hlavní obsah

V Německu žije načerno půl milionu migrantů. Stát je zaopatřuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové údaje spolkové vlády ukazují, že v důsledku migrační krize žilo na konci ledna 2024 v Německu téměř půl milionu cizinců bez povolení k pobytu. Jinými slovy, ve Spolkové republice by ve skutečnosti žít neměli.

Foto: Stringer, Reuters

Migranti sedí na palubě rybářské lodi v přístavu Paleochora po záchranné operaci u řeckého ostrova Kréta. Většina chce do Německa a také se tam dostane

Článek

Konkrétně se jedná o 492 390 cizinců, kteří nemají povolení k pobytu, povolení k tolerovanému pobytu nebo povolení k přechodnému pobytu, které se uděluje například žadatelům o azyl v průběhu řízení. Vyplývá to z odpovědi spolkové vlády na dotaz poslance Reného Springera (44), poslance za Alternativu pro Německo, napsal list Bild.

Přestože tito lidé nemají v Německu co dělat, německý stát je finančně zajišťuje. Z odpovědi na dotaz poslance vyplynulo, že cizinci bez povolení k pobytu mají také „nárok na dávky, které zajišťují jejich živobytí v souladu s ustanoveními zákona o dávkách pro žadatele o azyl“.

Tyto dávky mohou být sníženy, pokud si nechají „vlastní vinou ujít termín odjezdu“ – ale i v takovém případě jim stát musí zajistit ubytování, stravu a další nezbytnosti.

Téměř 65 tisíc nemá doklady

Kromě osob bez povolení k pobytu statistika zahrnuje 193 972 osob (ke konci roku 2023), které jsou pouze tolerovány. To znamená, že jejich deportace úřady jen pozastavily, nikoli zrušily. Například téměř 65 tisíc lidí německý stát toleruje, protože jim chyběly doklady – to je jediný důvod, proč mohou ve Spolkové republiky prozatím zůstat.

Největší skupinu cizinců bez povolení k pobytu tvoří Ukrajinci – 68 960 osob, následují Turci (40 748), Syřané (29 814) a Indové (20 577).

„Stát se dopustil obrovské ztráty kontroly. To, že u nás nelegálně žijící migranti mají nárok na sociální dávky, považuji je za třešničku na dortu,“ podotkl Springer.

Loni požádalo v Německu o azyl více než 300 tisíc migrantů; podle odborníků stejný počet uprchlíků dorazí i letos.

Ze supermigračního roku 2015 pracuje v Německu jen každý druhý

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám