Hlavní obsah

Wagnerovci předají těžkou techniku ruské armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žoldnéřská Wagnerova skupina předá svou těžkou vojenskou techniku ruskému ministerstvu obrany. Informaci resortu v úterý ráno citovaly ruské agentury TASS a RIA Novosti.

Wagnerovci s vojenskou technikou v Rostově na DonuVideo: Reuters

 
Článek

Předání techniky se podle TASS už připravuje.

Ruská tajná služba FSB kromě toho zastavila trestní stíhání, které zahájila v pátek na základě podezření z ozbrojené vzpoury v souvislosti s kroky šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, informuje také agentura.

Wagnerovci v čele s Jevgenijem Prigožinem v sobotu vyrazili na pochod k Moskvě, obsadili milionový Rostov na Donu. Podle ruského exilového serveru Meduza si sobotní události vyžádaly životy třinácti ruských pilotů. Prigožin přitom prohlašoval, že nebyla prolita žádná ruská krev.

Wagnerovci se ještě v sobotu stáhli, učinili tak po dohodě s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem. Jevgenij Prigožin podle nejnovějších informací přeletěl svým speciálem do Minsku.

Prigožinovo letadlo přistálo u Minsku

Válka na Ukrajině

Nejasná budoucnost wagnerovců

Budoucnost wagnerovců je nyní nejasná, Prigožin ale pravděpodobně už nebude její součástí, píše ve své nejnovější zprávě americký Institut pro studium války (ISW). Podle ISW je také možné, že skupina po předání zbraní už nebude nadále existovat jako samostatný subjekt. Ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu apeloval na wagnerovce, aby se stali součástí ruské armády.

Po sobotní vzpouře, která skončila velmi rychle, vyvstaly otázky, zda nešlo o zinscenovanou událost. Podle německého deníku Bild měl Prigožin v Kremlu vynikající kontakty a spojence, na které se mohl spoléhat. ISW uvedl, že to je absurdní úvaha. Proti této variantě také hovoří skutečnost, že při akci reálně zahynulo několik ruských pilotů a byla zničena ruská technika.

Nebyla Prigožinova vzpoura zinscenovaná? Mediální prostor plní dohady

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám