Hlavní obsah

Wagnerovci byli nejlepší, ale na Ukrajině už dobojovali, řekl šéf rozvědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov předpokládá, že bojovníci z žoldnéřské Wagnerovy skupiny v důsledku událostí z posledních dnů už na Ukrajině bojovat nebudou. Uvedl to ve čtvrtek pro deník Ukrajinska pravda.

Foto: ČTK

Kyrylo Budanov

Článek

Ruské vedení bylo podle Budanova tažením soukromé armády Jevgenije Prigožina na Moskvu zcela zdiskreditováno. „Opět byl zničen mýtus o stabilitě ruského režimu,“ uvedl v komentáři pro Ukrajinskou pravdu.

K vývoji na bojišti řekl, že ruské letecké síly zaznamenaly ztráty a že wagnerovci už se na Ukrajinu po své víkendové vzpouře nebudou moci vrátit.

Byla to nejschopnější ruská jednotka

„Wagnerovci se již nebudou účastnit bojových akcí na území Ukrajiny,“ prohlásil s tím, že přitom byli nejschopnější částí vojáků na ruské straně. „Je to nejefektivnější ruská jednotka, která byla schopna dosáhnout úspěchu za každou cenu,“ zhodnotil Budanov Prigožinovy bojovníky.

Spory mezi ruským armádním velením a Jevgenijem Prigožinem vyvrcholily v sobotu. Příslušníci Wagnerovy skupiny nejprve obsadili Rostov na Donu a odtud se vydali směrem na Moskvu. Své tažení ale žoldnéři ještě ten den přerušili a stáhli se. Prigožin se nyní podle všeho nachází v Bělorusku a o dalším osudu skupiny se spekuluje.

Za dobu války s Ruskem se 37letý Budanov stal jedním z nejpopulárnějších a nejvlivnějších představitelů ukrajinských silových složek. Je známý svými ostrými komentáři a odvážnými plány.

Na jaře uvedl, že je přesvědčen, že do konce roku 2023 Ukrajina získá zpět všechna území včetně Krymu a dostane se na své původní postsovětské hranice.

Šéf wagnerovců Prigožin byl už pár dní před vzpourou informován, že nebude dostávat žádné finance, jestliže jeho vojáci nepodepíší smlouvu s ruským ministerstvem obrany, informovala ve čtvrtek agentura TASS. Prigožin smlouvu podepsat odmítl a bylo mu tedy řečeno, že jeho žoldnéři už nebudou na Ukrajině bojovat.

Bylo to hlavně o penězích, pojmenoval důvod Prigožinovy rebelie ruský poslanec

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám