Hlavní obsah

Východ Chorvatska decimují komáři. Nedá se ani vyjít ven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na východě Chorvatska se přemnožili komáři, informují místní média. Přispěly k tomu silné deště, po nichž zbyly louže, v kombinaci s teplým počasím. Obyvatelé si stěžují, že se kvůli obtížnému hmyzu nedá prakticky vycházet ven. Regionální úřady žádají o pomoc vládu.

Foto: Profimedia.cz

Rojení komárů (ilustrační foto)

Článek

„Nedá se vyjít ven, nedá se tu žít, něco takového jsem za svých 34 let neviděl,“ citoval server 24sata.hr Ivana Zgrebce z východochorvatského města Josipovac, které se nachází nedaleko místní metropole Osijeku. S komáry podle serveru bojují například také v nedalekém Vukovaru.

Krajem protéká řeka Dráva. K situaci přispělo na srážky bohaté jaro, stoupající hladiny vod a vysoké teploty – takto příznivé podmínky pro množení hmyzu se sejdou zhruba jednou za 10 až 15 let, naposledy tomu tak bylo v roce 2006.

I když byly nasazeny prostředky k hubení larev, některé plochy v okolí Osijeku ošetřeny nebyly.

Server sib.rtl.hr uvádí, že samotné město Osijek má letos na boj s komáry vyčleněny asi tři miliony kun (zhruba 11 milionů korun), ale menší obce a města k takovým penězům přístup nemají, nebo mají příliš málo na účinný boj.

Komár dokáže migrovat do vzdálenosti desítek kilometrů a místní obyvatelé se obávají, že problémům jen tak konec nebude.

Rojení komárů v obci Višnjevac u Osijeku

Úřady uvádějí, že hmyz se ze zelených pásů ve velkém blíží směrem k Osijeku – městu, kde žije přes 100 tisíc obyvatel. Místní věří, že by mohlo pomoci třeba nasazení letadel.

Regionální politici varují, že komár má dopad i na chov zvířat a znamená také potenciální hrozbu z hlediska přenosu viru zika a jiných virů, a obrátili se na centrální vládu v čele s Andrejem Plenkovičem s žádostí o pomoc. Mimo jiné si řekli o dalších pět milionů kun (zhruba 17 milionů korun) pro region na hubení hmyzu.

Vláda tento týden nařídila, aby ministerstvo zdravotnictví společně s místními úřady přijalo nezbytná opatření k řešení situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám