Hlavní obsah

Komár přenášející viry zika a dengue se usídlil už v polovině Francie včetně Paříže

Paříž

Komár tygrovaný (Aedes albopictus), který je schopen přenášet viry zika, dengue, západonilské horečky či chikungunya, se natrvalo usídlil již ve více než polovině francouzských departementů včetně Paříže. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví o tom informovala agentura AFP. Pravidelně se objevuje i na jižní Moravě.

Foto: Profimedia.cz

Komár tygrovaný (Aedes albopictus)

Článek

V loňském roce komár tygrovaný (Aedes albopictus), který pochází z Asie, trvale osídlil 51 ze 101 francouzských departementů. V roce 2017 přitom vědci jeho výskyt zaznamenali jen ve 42 správních jednotkách. Vyjma prakticky celé jižní Francie se vyskytuje komár například už i v severním departementu Aisne, který hraničí s Belgií.

Komár tygrovaný může přenášet viry, které způsobují horečky, bolesti kloubů, hlavy a svalů. V evropské části Francie se objevil v poprvé v roce 2004 v okolí Nice. K šíření komára tygrovaného přispívá především globální oteplování a intenzivnější mezinárodní doprava.

Foto: Ministére des solidarités et des la santé

Mapa výskytu komára tygrovaného v Francii. V červeně žijící oblastech se běžně vyskytuje a je aktivní, v oranžově označených departementech se vyskytuje sporadicky a v bílých nebyl zaznamenán.

Každý jedinec tohoto druhu komára není nutně přenašečem některého ze zmíněných virů, stává se jím pouze v případě, když nasaje krev infikovaného člověka, většinou mimo území Evropy. Od prvního výskytu komára tygrovaného před patnácti lety zaznamenaly úřady 22 případů nakažení virem dengue a 31 případů nakažení virem chikungunya přímo ve Francii.

Západonilská horečka na jihu Moravy 

Loni v září se přímo v ČR poprvé nakazili dva lidé západonilskou horečkou. Dvaasedmdesátiletá žena nemoci podlehla v břeclavské nemocnici. [celá zpráva] Virus západonilské horečky zjistili epidemiologové u komárů a koní už v červnu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám