Hlavní obsah

Všichni chceme konec války, ale pro Rusko nehraje čas roli, tvrdí Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko vyřeší všechny problémy na Ukrajině samo, navzdory dodávkám západních zbraní do Kyjeva, prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru s televizním novinářem Dmitrijem Kiselevem. Odmítl tvrzení, že Rusko žádalo země Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (CSTO) o pomoc.

Foto: Pool, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Všechny problémy (na Ukrajině pozn. redakce) vyřešíme sami a nežádali jsme země CSTO o pomoc pro zvláštní vojenskou operaci,“ řekl Lavrov. Podle něj má Rusko vše potřebné k vyřešení cílů vojenské operace.

Ocenil gruzínskou vládu, která se podle něj řídí národními zájmy bez ohledu na údajné výzvy Západu, aby otevřela „druhou frontu“ proti Rusku. Tbilisi, ačkoliv má s Moskvou spor o gruzínské území, se nepřipojilo k západním sankcím proti Rusku.

Nyní se Západ podle Lavrova snaží do role „nové Ukrajiny“ vtlačit Moldavsko vedené prozápadní prezidentkou Maiou Sanduovou. Ta se podle ruského ministra „cpe do NATO“, „má rumunské občanství“ a je ochotna svou vlast „spojit s Rumunskem“.

Poznamenal, že Rusko vyjde ze současné geopolitické situace silnější a schopné se bránit ještě účinněji. Každý podle jeho slov chce, aby konflikt na Ukrajině skončil, tvrdí ovšem, že čas nerozhoduje, důležitá je „kvalita výsledků“.

Rusko má větší potíže, než to vypadá

Ekonomika

„Všichni chceme, aby to skončilo, ale není to časový faktor, který je zde důležitý,“ řekl ministr. Důležitý je podle něj faktor kvality výsledků, jež bude poskytnut lidem. Lidem, kteří chtějí „zůstat součástí ruské kultury“, které podle ruského ministra zahraničí „kyjevská junta“ po mnoho let zbavovala všeho ruského s podporou Západu.

Lavrov v rozhovoru obvinil německé politiky z choutek obnovit nacismus a uspořádat „konečné řešení ruské otázky“. Ostře kritizoval zejména šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. Ta se měla podle Lavrova vyjádřit, že Západ by měl uštědřit Rusku takovou „strategickou porážku, aby se dlouho nevzpamatovalo“.

„Co to je, když ne rasismus, nacismus, pokus o řešení ruské otázky?“položil Lavrov řečnickou otázku. „Pravda, nikoli v plynových komorách, alespoň zatím. Zatím je ještě v Německu mnoho slušných lidí, kteří nepřipustí znovuzrození fašismu, ale jsou tam i tací, kteří by vůbec nebyli proti,“ prohlásil.

Podle Lavrova se stejně jako za dob druhé světové války proti Rusku využívá nacistická ideologie. „Proč lidé odmítají vidět nacistickou ideologii, která je základem kyjevského režimu?“ divil se.

Lavrov: O třech podmínkách Ukrajinců se vůbec nebudeme bavit

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám