Hlavní obsah

Lavrov: O třech podmínkách Ukrajinců se vůbec nebudeme bavit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojici podmínek, kterou Ukrajinci opakují jako základ pro mírová jednání, Rusové nikdy nepřijmou. Ve čtvrtek to uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Čtyři oblasti na východě Ukrajiny považují za součást Ruska, před válečný tribunál nikdy nepředstoupí a reparace platit nehodlají, vzkázal.

Foto: ČTK

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Je zřejmé, že Kyjev není připraven na dialog,“ citovala Lavrova ruská státní tisková agentura RIA Novosti.

„Zelenskyj předkládá nejrůznější nápady a ‚mírové formule‘, pěstuje si iluzi, že s pomocí Západu dosáhne stažení našich vojsk z ruského území Donbasu, Krymu, Záporožské a Chersonské oblasti, zaplacení reparací Ruskem, vzdání se mezinárodním tribunálům a podobně,“ pokračoval šéf ruské diplomacie.

Tyto tři body jsou pro Moskvu podle něj nepřijatelné. „Za takových podmínek samozřejmě s nikým jednat nebudeme,“ dodal Lavrov.

Ukrajinská reakce na Peskova: Realitu musíte přijmout vy. A tou je hanba, porážka a rozpad Ruska

Válka na Ukrajině

Zelenskyj předložil svůj desetibodový „mírový vzorec“ během virtuálního projevu ke světovým lídrům na listopadovém summitu skupiny 20 na Bali v Indonésii.

Mírový vzorec obsahuje následující body:

  • radiační a jaderná bezpečnost
  • potravinová bezpečnost
  • energetická bezpečnost
  • propuštění všech vězňů a deportovaných osob
  • implementace Charty OSN a obnovení územní celistvosti Ukrajiny a světového řádu
  • stažení ruských vojsk a zastavení bojových akcí
  • obnovení spravedlnosti
  • boj proti ekocidě
  • zabránění eskalaci
  • potvrzení konce války

Toto pondělí pak ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba navrhl, aby se na konci února na půdě OSN konal mírový summit, kterého by se Rusko mohlo zúčastnit pouze v případě, že se stáhne z ukrajinského území a vystaví se mezinárodnímu trestnímu tribunálu.

Kreml na to reagoval ústy svého mluvčího Dmitrije Peskova tak, že Ukrajinci musí brát v potaz „realitu současného Ruska“, která údajně nově obsahuje čtyři nové regiony. Na mysli měl ty, které se Rusko pokusilo na konci září v rozporu s mezinárodním právem anektovat.

Ukrajinci trvají na tom, že se žádného území za účelem ukončení konfliktu nevzdají.

Peskov: Vzdejte se čtyř anektovaných území, jinak mír nebude

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám