Hlavní obsah

Volební kolotoč v Británii. Londýnský starosta Khan zřejmě obhájí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Napříč Spojeným královstvím se v průběhu čtvrtka vydají lidé za přísných protiepidemických opatření k volebním urnám. V Anglii se konají místní volby, 13 měst včetně Londýna vybírá nového starostu. Největší pozornost je upřena na Skotsko, kde nové složení parlamentu napoví, zda se v nejbližší době bude, či nebude konat referendum o nezávislosti.

Foto: Profimedia.cz

Londýnský starosta Sadiq Khan

Článek

Místních voleb bude letos rekordní počet, protože ty, které se měly konat minulý rok, byly odloženy kvůli špatné epidemiologické situaci. Mandátů je k dispozici přes pět tisíc. O tolik se naposledy hrálo v roce 1973.

Volební místnosti se otevřely v 7:00 (8:00 SELČ) místního času a uzavřou se ve 22:00 (23:00 SELČ).

V Anglii budou lidé vybírat tisíce komunálních zastupitelů a 39 nových policejních komisařů. Dále je potřeba zvolit 25 členů Londýnského shromáždění (London Assembly), což je orgán, který kontroluje správu Velkého Londýna i činnost starosty hlavního města.

Brity čeká volební superčtvrtek. Johnson útočí na baštu labouristů

Zahraniční

V severoanglické baště labouristů v Hartlepoolu se po sexuálním skandálu uvolnilo místo do dolní sněmovny parlamentu, na které si ambiciózně brousí zuby vládní konzervativci. Pokud by se jim křeslo podařilo získat, bylo by to vůbec poprvé v historii tohoto volebního obvodu.

Nepsané pravidlo navíc říká, že jakékoli mimořádné volby do sněmovny, byť doplňovací, jsou vystavením účtu vládnoucímu premiérovi, v tomto případě tedy Borisovi Johnsonovi.

Johnsona zašlapává hned trojice afér

Zahraniční

V krátké předvolební kampani, přerušené úmrtím prince Philipa, se Konzervativní strana těšila silnější podpoře než opoziční labouristé. Významným členem opoziční levicové strany je například i londýnský starosta Sadiq Khan, který usiluje o znovuzvolení.

Všechny průzkumy zatím ukazují, že 50letý Khan funkci obhájí – a to i přesto, že mezi Londýňany roste nespokojenost s neustupující mírou takzvaného „knife crime”, tedy útoků nožem.

Wales a Skotsko

Ostrovní média dále s velkým napětím sledují volby do Seneddu a Holyroodu, tedy do velšského a skotského parlamentu.

Kdy, když ne teď. Skotové hrají o scexit

Zahraniční

Ve Walesu již od roku 1999, kdy tomuto zastupitelstvu londýnská vláda předala vymezené zákonodárné pravomoci, dominuje Labouristická strana. V průzkumech vede i teď, byť její náskok konzervativci značně stáhli.

Ve Skotsku se bude přímo rozhodovat o tom, zda tamní vláda po volbách vyhlásí referendum o nezávislosti. Šéfka skotských nacionalistů (SNP) a první ministryně Nicola Sturgeonová představila svou strategii jasně. Pokud se ji podaří získat většinu, plebiscit vypíše.

Skotský expremiér se vrací. Chce referendum o nezávislosti

Evropa

Předvolební průzkumy ukazují, že výsledek bude letos mimořádně těsný. Pro většinu ve 129členném parlamentu je potřeba 65 křesel. Sondáž agentury YouGov ve středu odhadla zisk SNP na 68 poslanců, zatímco konkurenční SavantaComRes jen na 59.

Reklama

Výběr článků

Načítám