Hlavní obsah

Brity čeká volební superčtvrtek. Johnson útočí na baštu labouristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Hartlepool/Edinburgh

Na první pohled se může zdát, že jde o volby druhé kategorie, ale není tomu tak. Výsledky čtvrtečních voleb v Británii výrazně naznačí, zda bude Spojené království i nadále „spojené“, a hlavně: koho si voliči přejí v jeho čele. Skandály ověnčený Boris Johnson chce zabránit nacionalistické většině ve skotském parlamentu a poprvé v historii získat mandát v labouristické tvrzi.

Foto: Pool, Reuters

Boris Johnson na návštěvě v Hartlepoolu.

Článek

Vlivem pandemie se volby z minulého roku přesunuly do letošního, a proto se v Británii hraje o rekordní počet křesel – více než pět tisíc. Naposledy bylo tolik mandátů ve hře v roce 1973.

Na programu jsou sice primárně komunální volby a vybírání nových starostů, ale všichni s napětím sledují především doplňovací sněmovní volby (angl. by-election) v Hartlepoolu a volby do skotského parlamentu.

Hartlepool

Tento souboj bude velkým testem pro obě hlavní politické strany.

Johnsona zašlapává hned trojice afér

Zahraniční

O uvolněné křeslo se v tomto obvodu za konzervativce uchází Jill Mortimerová a za labouristy Paul Williams. Nepsané pravidlo ale říká, že mimořádné doplňovací volby jsou na ostrovech vždy chápány jako vystavení účtu úřadujícímu premiérovi, respektive ohodnocení jeho opozičního rivala.

Ani tentokrát tomu nebude jinak, a proto také oba předsedové stran v posledních dnech do Hartlepoolu zavítali.

Na jedné straně stojí konzervativní premiér Boris Johnson, který se přes prvotní vlnu chvály ohledně očkování najednou ocitl ve změti kontroverzí a výzev k rezignaci.

Opozici reprezentuje šéf labouristů Keir Starmer, který bude chtít dokázat, že je strana rok od jeho zvolení silnější než s jeho předchůdcem.

Peprné navíc je, že v tomto volebním obvodu v historii nikdy nikdo jiný než labourista nezvítězil. Nejnovější volební průzkum tak ve straně způsobil menší otřes.

Konzervativci drží nad labouristy náskok 17procentních bodů, informovala stanice ITV v den, kdy šéf londýnské vlády opět vyrazil do ulic přesvědčovat voliče. „Pochybuji, že by tu byl, kdyby si toryové nemysleli, že mají reálnou šanci vyhrát,“ reagoval na Twitteru Sebastian Payne z deníku Financial Times.

Skotsko

Je to už pomalu takové věčné téma. Volby do edinburského parlamentu mohou mít zásadní dopad na budoucí podobu Spojeného království. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová dlouhodobě avizuje, že v případě, že její skotští nacionalisté (SNP) získají většinu, vypíše referendum o nezávislosti.

Dva týdny do skotských voleb: Představa nezávislosti se rozplývá

Zahraniční

Pro většinu ve 129členném parlamentu musí získat alespoň 65 křesel. Výsledek bude zřejmě velmi těsný. Nacionalisté ve volbách nepochybně zvítězí, zdali se jim podaří proměnit ambici většiny, je ale na hraně. Průzkum pro deník The Herald například v pondělí odhadl, že získají 68 mandátů, ještě minulý týden to bylo 63.

I kdyby se však skotské premiérce přece jen podařilo referendum uspořádat, jeho výsledky by zřejmě nikdo neuznával. O složení britského království může totiž rozhodovat výhradně londýnský parlament.

Skotové pomalu otáčí: Většina už by pro odtržení od Británie nehlasovala

Zahraniční

Veřejné mínění je navíc zatím spíše nakloněno setrvání ve Spojeném království. Pro nezávislost by se Skotové byli ochotni vyslovit pouze za předpokladu, že jim bude zaručeno opětovné členství v Evropské unii.

Reklama

Výběr článků

Načítám