Hlavní obsah

Kdy, když ne teď. Skotové hrají o scexit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh

Je tomu už téměř pět let, co se Britové vyslovili v osudovém referendu pro vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Hesla jako „Dokončeme brexit“ a „Vezměme si kontrolu zpět“ si na ostrovech pamatují doteď. Dnešní volby do skotského parlamentu napovědí, zda ona navrátivší se kontrola vydrží. Jinými slovy: jestli po brexitu nebude následovat „scexit“ – tedy skotské sbohem Spojenému království.

Foto: Renee Graham, ČTK/AP

Zastánci skotské nezávislosti

Článek

Strategie první ministryně (obdoba premiérky) Nicoly Sturgeonové (50) je jasná. Pokud se jejím skotským nacionalistům (SNP) podaří získat ve volbách do tamního parlamentu většinu křesel, vypíše referendum o nezávislosti.

Hladce to nepůjde

Její plán má však hned několik trhlin. O složení britského království totiž může rozhodovat výhradně londýnský parlament. Pokud by tedy skotská vláda opravdu chtěla plebiscit vyhlásit, musí podle zákona Westminster požádat. Britský premiér Boris Johnson (56) ale opakovaně upozornil, že takové prosbě nevyhoví.

Říkám, že pokud ho chce Boris Johnson zastavit, musí proti tomu podniknout právní kroky.
Nicola Sturgeonová, skotská první ministryně

Připomíná, že se Skotové měli možnost pro nezávislost vyjádřit při plebiscitu v roce 2014, tehdy ale většina samostatnost zavrhla. Podle dohody obou vlád mělo jít o „generační událost“, což znamená, že by další pokus mohl být nejdříve za 20 až 30 let. Tento slib už ale podle Sturgeonové neplatí.

Volební kolotoč v Británii. Londýnský starosta Khan zřejmě obhájí

Zahraniční

Když se totiž Skotové k nezávislosti vyjádřili naposledy, nemohli vědět, že se za pár let jejich země ocitne mimo evropské struktury. Skotové brexit navíc ani nechtěli: setrvání v EU si přálo 62 procent z nich. Londýn pak tuto vůli údajně při dalších jednáních o budoucích vztazích přehlížel. Sturgeonová tudíž nové referendum o nezávislosti považuje za legitimní a legální.

Johnson: Teď je to nezodpovědné

„Říkám, že pokud ho chce Boris Johnson zastavit, musí proti tomu podniknout právní kroky,“ dodává rozhodně.

Foto: Pool, Reuters

Nicola Sturgeonová před volební místnosti

Veřejné mínění je ale zatím spíše nakloněno setrvání ve Spojeném království. Část společnosti se totiž bojí, že by referendum uprostřed pandemie a pobrexitové nejistoty zemi uškodilo. Stejně to ostatně vidí i Johnson. „Teď není čas na lehkovážné a nezodpovědné druhé referendum. Vždyť jsme jedno měli teprve před pár lety,“ řekl Johnson jen několik hodin před otevřením volebních místností.

Jak navíc vyčíslili experti z Londýnské školy ekonomických věd (LSE), skotskou ekonomiku by odchod z britského království zasáhl třikrát silněji než brexit. Státní kasa by přišla o 11 miliard liber ročně (329 miliard korun). Část expertů tvrdí, že by příznivců nezávislosti přibylo, kdyby bylo Skotsku zaručeno opětovné členství v Evropské unii.

Může tedy Sturgeonové její ambiciózní plán vyjít? Je poměrně těžké odhadnout, kolik která strana získá mandátů, protože Skotové využívají smíšený volební systém, kdy každý volič má fakticky dva hlasy. Edinburský parlament má celkem 129 křesel, pro většinu je tak potřeba získat 65 z nich.

Skotové jsou pro nezávislost, pokud by mohli hned do EU

Zahraniční

Podle průzkumu agentury YouGov si SNP zajistí většinu s převahou čtyř hlasů, ve středu naopak průzkum společnosti Savanta ComRes naznačil opak. Jazýčkem na vahách by se tak mohli stát Zelení, kteří se o referendum rovněž zasazují.

Očekává se těsný výsledek

Podle průzkumů budou volby mimořádně těsné

YouGov: SNP získá 68 poslanců ze 1219

SavantaComRes: SNP získá 59 poslanců

Pro nezávislost by se teď vyslovilo 42 procent Skotů

Reklama

Výběr článků

Načítám