Hlavní obsah

Vídeň svéhlavě popichuje Řím zasahováním v Jižním Tyrolsku

– Řím
Právo, Josef Kašpar

Rakouská vláda už podle deníku Tiroler Tageszeitung vycházejícího v Innsbrucku připravila návrh zákona na dvojí občanství pro německy mluvící obyvatelstvo Jižního Tyrolska, od roku 1918 součásti Itálie.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jižní Tyrolsko je součástí Itálie od roku 1918. Na snímku vesnice Reschen

Článek

Podle deníku tito občané budou moci volit do rakouského parlamentu, požívat sociálních výhod a věnovat se společensky prospěšným činnostem pouze v případě, že si zvolí jako bydliště Rakousko. Na druhé straně sportovci, zvláště v lyžařských disciplínách, by se mohli rozhodnout reprezentovat Rakousko.

Itálie varuje před jednostrannými kroky

„Jakýkoliv krok musí být dohodnut s římskou vládou,“ zdůraznil mluvčí rakouské vlády. Kancléř Sebastian Kurz (32) se v pátek sejde s Arnem Krompatscherem (47), předsedou regionální vlády Jižního Tyrolska, který se k iniciativě vídeňské vlády doposud stavěl záporně.

Řím se na iniciativu Vídně dívá s podezřením a ministr zahraničí Enzo Milanesi (64) pověřil italského vyslance Sergia Barbantiho, aby rakouské vládě dal jasně najevo, že jakýkoliv jednostranný krok by byl považován za nepřátelské gesto.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám