Hlavní obsah

Věřící v Latinské Americe: spokojenost i zklamání

BOGOTÁ/VATIKÁN

Volba německého kardinála Josepha Ratzingera papežem rozdělila věřící v Latinské Americe, kde žije přibližně polovina všech katolíků; část z nich volbu uvítala, jiní jsou zklamáni. Papežem se podle nich měl stát některý z prelátů z tohoto kontinentu.

Článek

Ratzingera jako nového papež vidí rád arcibiskup ze Sao Paula Raymundo Damasco Assis. "Je to osoba s obrovskými znalostmi, s velkou duší. Je to člověk, který zná církevní problémy i sociální problémy v Brazílii; zná naši realitu," řekl. Brazilský liberální teolog Leonardo Boff soudí, že Benedikt XVI. bude věnovat pozornost Latinské Americe. "Pro něho to bude velká starost, protože budoucnost církve závisí na Latinské Americe," řekl.

Argentinský teolog Ruben Dri, profesor na univerzitě v Buenos Aires, výběr papeže kritizuje. "Je to vítězství dogmatického, kapitalistického práva. Pro mě je to nejhorší výběr, jaký mohl být." Za "neštěstí pro Latinskou Ameriku" považuje nového papeže mexický sociolog Bernardo Barraco. Agentuře AP připomenul, že Ratzinger vystupoval proti teologii osvobození, která zdůrazňuje nutnost působení církve ve prospěch nejen duchovní spásy, ale i politického a sociálního osvobození, a že kontinentu nerozumí.

"Byl bych rád, kdyby to byl někdo jiný. Někdo mladší, někdo, kdo má nové myšlenky, a někdo, kdo má tmavší barvu pleti jako my," usoudil prodavač zmrzliny Alfonso Mercado z kolumbijského města Pereira. Mnoho lidí z tohoto města a z jeho okolí doufalo, že papežem se stane kolumbijský kardinál Darío Castrillón Hoyos.

Reklama

Související články

Novým papežem byl zvolen kardinál Ratzinger

Konkláve ve Vatikánu zvolilo nového papeže. Stal se jím německý kardinál Joseph Ratzinger, který si jako své nové jméno zvolil Benedikt XVI. Zvolení papeže...

Výběr článků

Načítám