Hlavní obsah

Novým papežem byl zvolen kardinál Ratzinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Konkláve ve Vatikánu zvolilo nového papeže. Stal se jím německý kardinál Joseph Ratzinger, který si jako své nové jméno zvolil Benedikt XVI. Zvolení papeže oznámil bílý kouř stoupající z komínu Sixtinské kaple. Krátce po 18. hodině se rozezněl zvon na bazilice Sv. Petra, který stvrdil shodu kardinálů.

Článek

Nový papež, nástupce zesnulého Jana Pavla II., se na balkonu baziliky sv. Petra ve Vatikánu představil veřejnosti a poprvé ve svém úřadu pronesl tradiční požehnání Urbi et Orbi.

Jméno nového papeže Benedikt XVI. oznámil kardinál Medina. Atmosféra na náměstí před bazilikou připomínala krátce po zvolení nového papeže fotbalový stadión.

Benedikt XVI. byl nejbližším spolupracovníkem Jana Pavla II jako šéf římské kongregace pro nauku víry, kterou vedl 23 let. Stal se osmým německým papežem v historii.

Dnes začali kardinálové s volbami nové hlavy katolické církve už v devět hodin ráno a podle dostupných informací se hned volilo dvakrát, bez výsledku. Další volba začala v 16:30 hod. Volební shromáždění tvoří 115 kardinálů ve věku pod 80 let.

Walesa: Je ale dost starý

První reakce na zvolení německého kardinála Josepha Ratzingera papežem Benediktem XVI. vyjadřují očekávání, že nový nejvyšší představitel katolické církve bude pokračovat ve stopách svého předchůdce Jana Pavla II.

"Je to dobrá volba. Navázání na Jana Pavla II. Bude pokračovat v poslání našeho papeže," řekl bývalý šéf polských protikomunistických odborů Solidarita a pozdější polský prezident Lech Walesa. "Je ale dost starý, nevím, jak se se svým úkolem dokáže vyrovnat," dodal s určitými pochybami. Novému papežovi je 78 let.

Havel doufá, že navštíví Česko

Bývalý český prezident Václav Havel doufá, že nově zvolený papež naváže důstojně a moudře na pontifikát Jana Pavla II. a že dříve či později navštíví naši zemi. Havlovu reakci na volbu nové hlavy římsko-katolické církve tlumočil ČTK ze Spojených států tajemník exprezidenta Jakub Hladík.

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel označil Benedikta XVI. za symbol naděje věřících. "Miliony katolíků na celém světě čekaly na toto důležité rozhodnutí," řekl Schüssel po zvolení papeže. Americký prezident George Bush považuje Benedikta XVI. za "velmi moudrého a znalého muže". Novinářům v Bílém domě řekl, že je to "muž, který slouží Pánu".

Reklama

Související témata:

Související články

Kardinál kritizuje Harryho Pottera

Německý kardinál Joseph Ratzinger kritizoval nejnovější díl ságy o kouzelnickém učedníkovi Harry Potterovi Fénixův řád britské autorky Joanne Rowlingové.

Papež se uzdravuje, už mluví

Zdravotní stav papeže Jana Pavla II. (84) se zlepšuje. Pacient už může mluvit, i když na žádost lékařů tuto činnost značně omezuje. Nové informace ve středu...

Výběr článků

Načítám