Hlavní obsah

Ve Švédsku začal soud s Čechem obviněným z vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UPPSALA

Ve švédské Uppsale začal v pátek soud s 29letým českým studentem, který měl vloni před Velikonocemi zavraždit o 5 let mladší krajanku. Obžalovanému hrozí deset let až doživotí.

Foto: Archiv pořadatele
Článek

Vrchní státní zástupce Ola Laurell soudu předložil závěry vyšetřování, v nichž obžalovaný Čech jednoznačně vystupuje jako jediný důvodně podezřelý.

Vzhledem k poznatkům vyšetřovatelů Laurell vyzval soud k tomu, aby obžalovaného Čecha shledal vinným a odsoudil ho pro trestný čin vraždy. Žalobce zároveň popsal psychické strádání nejbližších příbuzných oběti - rodičů a bratra - i jejího snoubence a požádal o přiznání odškodného, které však ve švédské právní praxi obvykle dosahuje spíš symbolické výše.

Obžalovaný svou vinu popírá. Vražda měla podle žaloby sexuální motivaci a velmi brutální průběh. Pachatel oběti nejprve znemožnil, aby se bránila, a poté ji znásilnil a uškrtil. Na mrtvé tělo jí položil talisman, který nesl jméno jejího snoubence a byl také dárkem od něj. Mrtvou objevil přítel loni 15. dubna.

Soud by měl podle dosavadních předpokladů trvat celkem devět jednacích dnů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám