Hlavní obsah

Čech se ve Švédsku zpovídá z vraždy své krajanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UPPSALA

Soud ve švédském univerzitním městě Uppsale v pátek obdržel žalobu proti devětadvacetiletému českému studentovi, který je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu vraždy ve Švédsku v loňském roce. Obětí brutální, sexuálně motivované vraždy byla čtyřiadvacetiletá studentka rovněž z České republiky.

Foto: Pavel Křeček
Článek

Studentovi, který tvrdí, že je nevinen, hrozí nyní od 10 let až doživotní vězení. K vraždě došlo před Velikonocemi v univerzitním městě Uppsala, kde oběť pobývala v rámci studijního pobytu.

Mrtvou nalezl na kolejích její přítel, který za ní přijel z Čech. Dívka byla v té době pravděpodobně tři dny po smrti. Důvodně podezřelým z této vraždy se zakrátko stal nyní devětadvacetiletý český student. Ten se měl podle policie mrtvé mstít za neopětovanou lásku. V návalu, poté co odmítla sexuální styk, ji ve vzteku uškrtil.

Podezřelý po vraždě ze Švédska uprchl a byl později dopaden v Nizozemsku. Obvinění ze zločinu odmítá. Kriminalisté však mají k dispozici řadu důkazů a indicií, které prý svědčí o opaku.

"K nejzávažnějším patří DNA podezřelého, jež byla objevena za nehty oběti," upřesnil státní zástupce v Uppsale Ola Laurell.

"Pachatel položil po vraždě na mrtvé tělo oběti malého medvídka, talisman, který si česká studentka do Švédska přivezla a který byl právě dárkem od jejího přítele a nesl jeho jméno. Domníváme se, že tím chtěl zanechat jasný vzkaz. O tom, že za dívkou přijede její přítel, dobře věděl," dodal.

Soud v případu české "studentské vraždy" ve Švédsku by měl začít 12. března. Přelíčení je plánováno na devět jednacích dnů, z nichž posledním by měl být 26. březen. Datum vynesení rozsudku však prozatím není známo.

Související témata:

Výběr článků

Načítám